Volledig scherm
De Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk voor een van de kunstwerken uit zijn verzameling. © Gerrit Scheurs

Kunstenaar lost conflict bizar op: 'Stop maar in je gat'

Een 'indrukwekkend' werk moet de Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo maken voor de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk, zo oordeelde de rechter vorige maand. De kunstenaar komt nu met een wel heel opvallend voorstel.

Volledig scherm
© AD

In een brief aan Kreuk schrijft Vo dat hij een muurschildering wil maken in zowel het Haags Gemeentemuseum als het Panamese buitenhuis van Kreuk. De tekst op de muurschildering zal luiden: 'SHOVE IT UP YOUR ASS, YOU FAGGOT'. De vertaling: Steek het in je reet, flikker. De kosten: 350.000 dollar.

Het voorstel is provocerend, gezien het conflict dat al sinds 2013 tussen Kreuk en Vo in staat. In 2013 mocht de topverzamelaar Bert Kreuk voor het Haags Gemeentemuseum een tentoonstelling samenstellen uit zijn privécollectie. Als kers op de taart zou in een van de museumzalen een ruimtevullende installatie van Vo komen, toen een rijzende ster in de kunstwereld. Kreuk zou het nieuwe werk vervolgens voor 350.000 dollar aankopen.

Verhuisdoos

Volledig scherm
Kunstenaar Danh Vo. © Privéfoto

Daags voor de opening arriveerde echter slechts een bestaand werk ter grootte van een verhuisdoos met een bruikleenovereenkomst. Vo vond dat hij geen opdracht had gekregen om iets nieuws te maken. Kreuk dacht daar anders over en stapte naar de rechter, die hem vorige maand grotendeels in het gelijk stelde. Vo moet alsnog aan de slag. 

Het kunstwerk moet op straffe van een dwangsom binnen een jaar klaar zijn, ruimtevullend zijn en al bij de eerste aanblik indrukwekkend. Maar: de rechter heeft Vo zijn artistieke vrijheid niet ontnomen.

Vandaar zijn plan om de 'Steek het in je reet-wandschildering' te maken. De zinsnede komt uit The Exorcist, een film waardoor de kunstenaar naar eigen zeggen tegenwoordig vaker wordt geïnspireerd. Hij belooft het kunstwerk zo 'indrukwekkend' te maken als Kreuk passend vindt voor een bedrag van 350.000 dollar. Daarnaast stelt Vo zich flexibel op in het uiterlijk van zijn 'geste' . ,,U kunt uw voorkeuren met betrekking tot het ontwerp kenbaar maken, zoals het lettertype en de kleuren,"  schrijft hij aan Kreuk.

Bizar

Quote

Als je gefrus­treerd bent om een rechterlij­ke uitspraak die je wanpresta­tie bevestigt, had je niet moeten wanpreste­ren

Kreuk

De kunstverzamelaar noemt het voorstel 'bizar'. ,,Als je gefrustreerd bent om een rechterlijke uitspraak die je wanprestatie bevestigt, had je niet moeten wanpresteren." 

Kreuk beraadt zich dit weekend over de vraag of hij het provocerende werk wil accepteren. Eerder zei hij over het beladen kunstwerk dat gemaakt moet worden: ,,Het symboliseert het verhaal van een onbetrouwbare kunstenaar en de gekte van de kunstwereld. Zodra het klaar is, laat ik het pontificaal zien." Toch vraagt hij zich nu af of hij überhaupt nog iets met Vo te maken wil hebben.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam