Volledig scherm
Een politieagent daags na de roof bij de Kunsthal in Rotterdam, 16 oktober vorig jaar. © EPA

Kunsthal was puur toevallig doelwit dieven

De schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam was een aaneenschakeling van toevalligheden, blijkt uit het Roemeense strafdossier. Hoofdverdachte Radu Dogaru en zijn handlangers belandden via hun Tomtom eerst bij een ander museum en hadden geen idee hoe waardevol hun buit was toen ze de schilderijen lukraak van de muur van de Kunsthal plukten. Dat schrijft het AD woensdag.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© ANP

Als Radu Dogaru naar het enorme walvisgeraamte boven de entree van het Natuurhistorisch Museum kijkt, weet hij: hier inbreken is zinloos. Het is begin oktober en de Roemeense crimineel en zijn handlanger Eugen Darie zijn op verkenning. De twee beramen een kunstroof en hebben op hun Tomtom gezocht naar een geschikt museum. Maar de topstukken uit het Natuurhistorisch Museum, zoals opgezette vogels, kalfjes met twee hoofden en andere dieren zijn niet echt de ultieme buit. Zeker niet voor iemand die zich op internet voordoet als John Dillinger, misschien wel de grootste crimineel uit de Amerikaanse geschiedenis.

Toeval leidt Roemeense criminelen naar Kunsthal
De twee druipen af en zien bij toeval het affiche van de expositie van de Triton-collectie in de Kunsthal. Dat biedt de criminelen nieuwe hoop. En wat een toeval: de aangekondigde tentoonstelling is vanaf 6 oktober in de Kunsthal. Pal tegenover het Natuurhistorisch Museum.

In de dagen voor de roof in de nacht van 15 op 16 oktober wordt het museum door de groep Roemeense criminelen - gekleed in trainingsbroeken - en hun vriendinnen verkend.

Radu Dogaru en Adrian Procop, die nog altijd voortvluchtig is, weten die nacht om 16 minuten over drie 's nachts het museum binnen te komen. Ze zijn welgeteld 2 minuten en 48 seconden binnen en weten de zeven schilderijen in rugzakken mee te nemen. Eerdere verkenningstochten hebben uitgewezen dat alleen bij de in- en uitgangen camera's staan. Het is die nacht bewolkt en regenachtig, precies zoals gepland.

Geen controle bij aanhouding door politie
De schilderijen worden in de auto gelegd bij de wachtende Eugen Darie. Alexander Bitu assisteert vanuit een café. De mannen worden nog diezelfde nacht bijna aangehouden door de politie, maar weten ternauwernood een controle te voorkomen. Ze besluiten daarna te voet naar het huis van Dogaru te gaan.

In de tassen zitten onder meer een Picasso, een Matisse, twee Monets en een Gauguin. De Roemenen hebben geen idee welke schat ze in handen hebben. Ze leggen contact met de bekende crimineel George Hotu en proberen de werken in Brussel tevergeefs te slijten.

Schrik
Pas als ze in de dagen na de kraak de televisie aanzetten, dringt de omvang van de buit tot hen door. De kunstroof is dagenlang hot news in Nederland. De Roemeense criminelen schrikken ervan. Ze halen de schilderijen uit lijsten, verpakken ze in kussenslopen en willen zo snel mogelijk terug naar Roemenië. Om de pakkans te verkleinen gaan ze via verschillende routes. De een per auto, anderen met het vliegtuig. 'We reden non-stop van Nederland naar Roemenië,' zegt Darie.

Maar ook daar raken de criminelen de kunstwerken aan de straatstenen niet kwijt.

Bange moeder crimineel verbrandt schilderijen
In februari wordt het te heet onder de voeten van Radu's moeder, Olga, die in het dorpje Carcaliu in Oost-Roemenië woont. De schilderijen zijn daar eerst verstopt bij een leegstaande woning en later bij de plaatselijke begraafplaats.

Na de arrestatie van haar zoon en een huiszoeking waarbij het wapenarsenaal van Dogaru in beslag wordt genomen, is Radu's moeder bevangen door angst. 'Als de schilderijen nooit gevonden worden, dan is er geen bewijs en worden ze ook niet veroordeeld. Nadat de politie bij mij was geweest heb ik 4 dagen later, op 13 februari, besloten de schilderijen te verbranden,' vertelt ze de politie.

In de asresten werden sporen van verf aangetroffen, zoals dinsdagavond bekend werd.

Lees meer in het AD van vandaag.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam