Volledig scherm
Xandra Filé-Vegter viert het 25-jarig bestaan van haar cateringbedrijf. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Kwart eeuw ontbijtjes van Xandra

De bel gaat en als de deur opengaat, staat ze voor de deur met een ontbijtje. Een kwart eeuw doet Xandra Filé-Vegter dat al. Wel heeft ze haar werkterrein verlegd naar catering.

,,Ik heb ervoor gekozen geen groot bedrijf te worden’’, zegt Xandra Filé-Vegter. Dit jaar viert ze het 25-jarig jubileum van haar ontbijt- en brunchservice annex cateringbedrijf dat ze nog steeds in haar eentje runt. ,,Natuurlijk huur ik wel mensen in als ik ze nodig heb.’’

ONB Catering heet het sinds juli vorig jaar. ,,Voorheen Ontbijt & Brunchservice. Maar dat werd steeds lastiger. De ontbijten en brunches vormen nog maar 20 procent van mijn werk. De rest is catering geworden.’’

En er veranderde meer in de afgelopen tweeënhalve decennia. ,,Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer particulieren die een high tea bestellen. Dat is helemaal ingeburgerd. Veel blijft ook hetzelfde hoor. Mensen willen nog altijd gewoon een vers broodje en een warm eitje bij het ontbijt. Wel merk je dat ze weer wat makkelijker geld besteden.’’

Recessie

Het bedrijf van de Nieuwerkerkse overleefde afgelopen jaren de economische recessie zonder veel problemen. ,,Mensen bleven elkaar ontbijtjes cadeau geven. Of ze dat alleen betalen of met meerderen maakt mij natuurlijk niet uit. Bij de omschakeling van gulden naar euro had je ook zo’n spannende periode. Toen waren bloemen heel duur. Bedrijven zochten een alternatief en gingen ontbijtjes weggeven als cadeautje voor personeel of relatiegeschenk.’’

Haar werkterrein beperkt zich tot Nieuwerkerk en directe omgeving. ,,Ik heb veel vaste klanten. Particulieren die na een ontbijtje weer terugkomen en je vragen de hapjes bij een feestje te verzorgen of de catering van een receptie te doen. Maar op de zakelijke markt heb ik ook m’n vaste klanten. Een belangrijke is de gemeente Zuidplas. Daarvoor regel ik nu de catering zolang het nieuwe gemeentehuis wordt gebouwd.’’

Uitvaart

Ook bij catering na uitvaarten is ONB Catering betrokken. ,,Mensen vinden het vaak fijn als iemand in hun huis is als de uitvaart plaatsvindt en dat ze niet in een leeg huis terugkeren, maar dat iemand op ze wacht met een wijntje en een hapje.’’

Bijzondere verzoeken zijn er ook. ,,Pas nog verzorgde ik een ontbijt voor een man die in het ziekenhuis lag. Cadeautje van z’n familie als opkikkertje. Dat zijn leuke dingen.’’

Nieuwe klanten krijgt Vegter vooral dankzij mond-tot-mondreclame. ,,Al jaren gold dat voor de ontbijten en brunches en nu ook voor schalen met hapjes voor afstudeerfeestjes, jubilea, noem maar op.’’

Komende jaren wil de Nieuwerkerkse op dezelfde voet door. ,,Ik ben dit direct na de Hotelschool gaan doen en nooit meer geswitcht naar iets anders. Het verveelt nog steeds niet.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam