Volledig scherm
De ravage op de West-Kruiskade afgelopen zaterdag. De bestuurder van de auto zat achter het stuur terwijl hij lachgas gebruikte. © GinoPress B.V.

Lachgas: wel legaal, maar verboden achter het stuur

Lachgas gebruiken en in je auto stappen is strafbaar. Maar het is moeilijk om bestuurders te betrappen, omdat gebruik achteraf niet aantoonbaar is.

Afgelopen zaterdag knalde een 27-jarige automobilist op een andere wagen. Mensen hadden de man zien rijden met een ballon vol lachgas aan zijn lippen. Medewerkers van cameratoezicht lokaliseerden hem, waarna politieagenten hem een volgteken gaven. Kort daarna crashte de bestuurder. De man is aangehouden.

Sommige automobilisten rijden bijna uitdagend met grote oranje of blauwe ballonnen aan hun mond door Rotterdam. ,,Als je dat ziet, bel de politie’’, zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam. ,,Rijden terwijl je lachgas gebruikt is strafbaar, want je mag niet rijden onder invloed.’’ De rechtbank Midden-Nederland stelde onlangs in een vonnis dat lachgas een ‘psychoactief’ middel. En die zijn verboden in het verkeer.

Warenwet

Het gebruik van lachgas is op zich legaal. Lachgas valt onder de warenwet. De slagroompatronen waarin het gas zit, zijn dan ook makkelijk – en goedkoop – te krijgen. Dat er niet gehandhaafd wordt op het gebruik van lachgas, wil niet zeggen dat de politie niet optreedt bij gebruik van het gas in het verkeer.

De roes van lachgas, die een beetje lijkt op dronkenschap duurt maximaal een minuut of vijf, stelt het Trimbos Instituut. Het gebruik kan naast een roes hallucinaties veroorzaken. Beeld en geluid kunnen anders binnen komen. Volgens verslavingsexpert Jellinek blijven gebruikers nog urenlang onoplettend.

Het probleem voor de politie is dat het moeilijk te bewijzen is dat iemand heeft gebruikt. Het is daarom niet mogelijk om iemand te testen op het gebruik, zoals bij alcoholgebruik wel het geval is. De politie is afhankelijk van ‘heterdaadjes’: agenten moeten iemand zien rijden en gebruiken, of het doen met meldingen. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam