Volledig scherm
© ANP

Lachgasbedrijf pleit voor strengere regels

Een van de grootste distributeurs van lachgas in Nederland wil dat er strenge regels komen voor het gebruik van de partydrug. Het bedrijf, WWTC, wil dat lachgas alleen nog verkocht kan worden aan mensen boven de 18, met een maximum van tien ballonnen per gebruiker per dag. WWTC is bang dat de overheid lachgas gaat verbieden als er niet snel maatregelen komen.

,,Het probleem is dat er niet op een verantwoorde manier wordt gebruikt’’, aldus Jesse van der Heide, een van de eigenaren van WWTC. ,,Daar willen we wat aan doen.’’

De verkoop, handel en het gebruik van lachgas is legaal en aan weinig regels gebonden. Tegelijkertijd is de vraag enorm, dus schieten aanbieders als paddenstoelen uit de grond. Maar ook de kritiek zwelt aan. Overmatig gebruik van lachgas, zeker in combinatie met alcohol, kan gevaarlijk zijn. Hoewel de Tweede Kamer weinig ziet in een verbod omdat het niet praktisch uitvoerbaar zou zijn, nemen sommige gemeenten wel stelling. Via een verbod in hun evenement-vergunningen dammen zij de verkoop in.

WWTC is leverancier van vele verkopers. Die nemen het niet altijd even nauw aan wie ze het lachgas verkopen. Daarom heeft de distributeur een voorbeeldbedrijf opgericht, Event Ballon. Via een QR-code op de mobiele telefoon van een gebruiker kan de verkoop beperkt worden. Ook zit bij iedere eerste ballon een vitamine B12 pil en een informatiefolder.

Twee festivals hebben al voor deze manier van verkoop gekozen. Het driedaagse hip hop-festival VestiVille in België en Op Dreef in Roermond. ,,Op VestiVille hebben we acht verkooppunten en in totaal 100 man personeel rond lopen’’, zegt Sebastiaan Broens van Event Ballon. ,,Natuurlijk hebben wij ook een commercieel oogmerk, dat zal ik niet ontkennen, maar wij handelen vanuit goede motieven. Ik kan oprecht zeggen dat zoals de verkoop nu gebeurt het echt niet goed is. Op Koningsdag liepen er gewoon mensen op straat rond met een tank. Die verkopen aan iedereen en je weet niet eens wat voor een gas erin zit. Wij willen dat iedereen zich bewust is van hoe lachgas gebruikt moet worden.’’

Hoe is het om uit te gaan met lachgas? Bekijk het in deze video:

Lees ook: Deze jongens stopten met hun studie om van lachgas big business te maken (Premium)

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam