Volledig scherm
Chemours, het vroegere Dupont, is één van de vervuilers © Ilse van Driel

Lage dosering gevaarlijke stoffen in Ridderkerkse grond

In een straal van zo'n 10 kilometer om het Dordtse bedrijf Chemours zijn de stoffen GenX en C8 in grond en grondwater aangetroffen. Hierin ligt het oostelijke deel van de Ridderkerkse wijk Drievliet en de Crezéepolder. 

De gemeten gehalten liggen ruim onder de door RIVM opgestelde risicowaarden voor wonen met (moes)tuin. De aangetroffen verontreiniging vormt voor zover bekend geen risico voor de gezondheid. Groente en fruit uit je eigen tuin, kan je nog eten. Ook de oogst van het volkstuincomplex Oudelande is gewoon eetbaar. Wel wordt het afgeraden om diep en veel te graven in de grond, omdat hierdoor schone grond dan verontreinigd kan raken. In het getroffen gebied in Ridderkerk zijn niet veel bouwplannen, wat nu erg gunstig is. 

Eerder kwam Chemours in het nieuws door verontreiniging in het drinkwater door de stof GenX. In die situatie is niets veranderd: het drinkwater in Ridderkerk blijft volgens drinkwaterbedrijf Oasen veilig en betrouwbaar. 

De verontreiniging van grond is zeer waarschijnlijk ontstaan doordat in het verleden kleine druppeltjes via de schoorstenen uitgestoten stoffen zijn neergeslagen op de bodem. Op diverse plaatsen in de omgeving zijn metingen gedaan. Ridderkerk ligt in de 'schil' waar de gemeten waarden het laagst zijn.

Voor de vervuilde grond zoekt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) nu snel een depot. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

poll

Wethouder Pex Langenberg moet opstappen

Wethouder Pex Langenberg moet opstappen

  • Ja, hij heeft een potje gemaakt van de Hoekse Lijn. (85%)
  • Nee, hij verdient nog een kans. (15%)
337 stemmen