Volledig scherm
De werkloosheid onder lager opgeleiden is nog steeds hoog. © ANP XTRA

Lager opgeleide uit Rotterdam komt niet meer aan het werk

Lager opgeleiden komen lastig aan een baan in de Rotterdamse regio, ondanks de vele vacatures. De werkloosheid onder deze groep ligt nog ruim boven het niveau van tien jaar geleden.

Volgens het economisch bureau van de ING is sprake van een tweedeling tussen lager en hoger opgeleiden, waarbij de werkloosheid onder de laatste groep wél slinkt. De bank publiceerde gisteren de economische vooruitzichten voor de Nederlandse regio’s in 2019.

,,Veel lager opgeleiden hebben de aansluiting op de arbeidsmarkt verloren’’, zegt regio-econoom Rico Luman van de bank. Hij legt een link met de ‘gele hesjes’. ,,Zij profiteren niet van de economische groei. Dat leidt tot onvrede.’’

Het werkloosheidspercentage in Zuid-Holland ligt met 3,8 procent iets boven het landelijk gemiddelde. In Rotterdam is het bijna 5 procent. In de stad wonen veel lager opgeleiden, zegt hij over dat hogere werkloosheidscijfer.

De arbeidsmarkt is volgens Luman veranderd. ,,Er zijn veel banen bijgekomen. In de ICT, de zakelijke dienstverlening, de horeca en de bouw, elektriciens en monteurs van zonnepanelen. Banen voor hoger opgeleiden en banen die een serieuze opleiding vereisen.’’

Omscholen

Volgens hem moeten de werkgevers in actie komen. Willen zij hun vacatures vervullen en de mensen die nu thuis zitten aan het werk krijgen, moeten zij de baan mét een opleiding aanbieden. ,,Uitzendbureau Randstad doet dit al’’, zegt hij. ,,Dat werft ook mensen die in samenwerking met hun opdrachtgevers om te scholen zijn.’’ Ook bus- en vrachtwagenbedrijven nemen de lessen voor het halen van het groot rijbewijs voor hun rekening.

De economie blijft in 2019 groeien, zegt de ING in de vooruitzichten voor de Nederlandse regio’s in 2019. De groei doet wel een stapje terug. ,,We verwachten niet dat we een nieuwe recessie ingaan, maar wel dat de groei afvlakt.’’ Luman schrijft dat toe aan de stokkende wereldhandel.

Bij dit artikel stond in eerste instantie heeft op donderdagochtend de verkeerde foto gestaan, waarop mensen herkenbaar in beeld waren. Ons excuses voor het ongemak dat dit eventueel heeft veroorzaakt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

 1. Aylin (4) heeft een oogafwijking en krijgt snoeiharde kritiek op haar uiterlijk: ‘Dit moet stoppen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Aylin (4) heeft een oogafwij­king en krijgt snoeiharde kritiek op haar uiterlijk: ‘Dit moet stoppen’

  Een Maassluise moeder die een webshop in kinderkleding runt, fotografeerde haar 4-jarige dochter Aylin als model. Het meisje heeft vanwege zuurstofgebrek bij de geboorte een oogafwijking en dat leidt geregeld tot keiharde kritiek: of ze niet een ‘echt’ model kan gebruiken in plaats van een ‘schele kleuter’. In een emotioneel Facebookbericht bijt de onderneemster van zich af.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
5474 stemmen