Volledig scherm
Stakende havenwerkers op de Maasvlakte, bij een eerdere actie enkele jaren geleden. © ANP

Landelijke pensioenactie vanavond van start, Rotterdamse havenwerkers leggen werk neer

De grote, landelijke pensioenactie begint vanavond laat in de Rotterdamse haven. Havenwerkers leggen het werk stil en de kranen gaan omhoog.

De staking in de Rotterdamse haven begint omstreeks 23.15 uur.  De nachtdienst zal het werk tot 07.15 uur neerleggen. De dag- en de daaropvolgende avonddiensten hebben bij de vakbonden aangegeven dat er grote bereidheid is om ook plat te gaan. Morgen zijn door het hele land acties. Bij sommige bedrijven wordt het werk een hele dag neergelegd. Bij de meeste voor 66 minuten.

De stakingsdag is een initiatief van de vakbonden CNV, FNV en VCP. Ze zijn tegen het verhogen van de AOW-leeftijd voor mensen met een fysiek zwaar beroep. Zij willen die bevriezen op 66 jaar. Behalve havenwerkers doen ook schoonmakers, bouwvakkers, metaalwerkers, zorgmedewerkers, onderwijzers en ov-personeel mee. 

Morgenochtend zijn er werkonderbrekingen in het openbaar vervoer. De ov-staking is tussen 06.00 en 07.06 uur. Ook het bus-, tram- en metroverkeer dat normaliter vóór die tijd in Rotterdam zou rijden, wordt van de dienstregeling geschrapt. De 66 minuten durende staking geldt ook voor het vervangend vervoer van de Hoekse Lijn. Alleen de Fast Ferry vaart gewoon.

Manifestatie

In Rotterdam is tussen 12.00 uur en 13.45 een manifestatie bij Ahoy. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver, PvdA’er Lodewijk Asscher, Lilian Marijnissen van de SP en Henk Krol van 50Plus zullen de mensen toespreken. De muziekgroep Bots treedt op. Deze band had ooit een hit met het nummer Zeven dagen lang.

Verder zijn er morgen stakingsbijeenkomsten in Utrecht, Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Leeuwarden, Den Haag, Heerlen en Arnhem.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

poll

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

  • Ja, dat nieuwe stadion komt er nooit (35%)
  • Nee, het plan wordt hier alleen maar beter van (28%)
  • Ik ben het spoor inmiddels bijster (38%)
7562 stemmen