Personeel van de APMT-R-terminal op de Maasvlakte laat vrachtwagenchauffeurs lang wachten.
Volledig scherm
Personeel van de APMT-R-terminal op de Maasvlakte laat vrachtwagenchauffeurs lang wachten. © Archieffoto ANP

Langzaamaanacties bij containerterminal APMT-R op de Maasvlakte opgeschort

Personeel van het containeroverslagbedrijf APM Terminals Rotterdam op de Maasvlakte hebben hun langzaamaanacties opgeschort. De werknemers protesteerden vanwege de onzekerheid rond de overname van de terminal. Vrachtwagens die containers willen ophalen en brengen, moesten wachten.

APMT-R wordt verkocht. Het bedrijf onderhandelt met Hutchison Ports over de overname. Hutchison is, onder meer, eigenaar van buurbedrijf ECT in de Rotterdamse haven. In december ondertekenden zij een principeakkoord, dat nu voorligt aan de vakbonden en de ondernemingsraad. ,,Zij zijn nu aan zet’’, zei APM-woordvoerder Jan Driessen over de langzaamaanacties die dit weekeinde begonnen. ,,Het geeft geen pas om actie te voeren. Dat doe je pas als het overleg met de bonden geklapt zou zijn.’’

De medewerkers  hebben met de acties wel succes geboekt, want nu hebben ze toegezegd gekregen dat Hutchison voor eind maart met concrete toekomstplannen moet komen, anders trekt APM de stekker uit de onderhandelingen.

Vrachtwagenchauffeurs moesten tijdens de langzaamaanacties lang wachten voordat ze containers kunnen halen en brengen. Volgens Driessen gaf het personeel de verkeerde boodschap aan de klanten en de beoogde koper van het bedrijf. ,,Die kan afhaken.’’ De APM-directie noemde de langzaamacties daarom eerder onacceptabel.

Verzekerd

Volgens een eerste intentieverklaring over de overname was al afgesproken dat de terminal als zelfstandige organisatie blijft bestaan en de komende vijf jaar verzekerd is van werk. Ook is afgesproken dat er vier jaar lang geen gedwongen ontslagen zijn. 

Behalve de ondernemingsraad moet ook de Mededingsautoriteit zich nog uitspreken over de overname.

  1. Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Hartjes en lieve teksten van stoepkrijt, vlaggen, compleet oranje straten, dikke duimen omhoog en enthousiast gezwaai. Nederland blijft thuis, maar steekt iedereen die moet werken of binnen blijven vanaf de stoep een hart onder de riem. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag met iedereen delen. Dinsdag vliegt er daarom een speciale AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven Rotterdam om al die opbeurende ‘straatkunst’ van bovenaf te filmen. Wil je in beeld, meld je dan nu aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam