Volledig scherm
Kaart met de gemeentegrens tussen Rotterdam en Lansingerland en het terrein van de oude palletfabriek Hordijk. © AD

Lansingerland pikt stukje grond van Rotterdam in

Vanaf volgend jaar wordt Lansingerland een klein stukje groter, ten koste van Rotterdam. Het terrein van de oude palletfabriek Hordijk, dat op de grens ligt van de twee gemeenten, gaat volledig naar Lansingerland omdat op de locatie een woonwijk wordt gebouwd.

De Rotterdamse gemeenteraad besluit donderdag over de ‘grenscorrectie’. Het gaat maar om een klein stukje grond: iets meer dan 17.000 vierkante meter op de hoek van de Rodenrijseweg en de Bonfut in Berkel en Rodenrijs. Daar komen 36 woningen van de volgend jaar te bouwen nieuwbouwwijk. De andere 84 woningen komen op grondgebied van Lansingerland. Om de toekomstige bewoners van de wijk praktische problemen te besparen, is gekozen om alles binnen één gemeente te scharen.

Grensconflicten

‘Na de grenscorrectie heeft iedereen in de wijk te maken met dezelfde regelgeving, belastingen, afvalverwerking, meldingsprocedures, et cetera. Dit geeft buren praktische voordelen en duidelijkheid’, schrijft de gemeente, die stelt dat het anders makkelijk tot ‘grensconflicten’ komt.

De nieuwbouw wordt ontwikkeld door Janssen de Jong Projectontwikkeling en Vink Ontwikkeling, en bestaat uit rond de 120 gasloze woningen; appartementen, twee-onder-eenkapwoningen, rijwoningen en vrijstaande woningen. Het terrein van de palletfabriek zou eigenlijk al in 2008 worden bebouwd, maar de crisis zorgde voor langdurig uitstel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam