Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

‘Laten we een heldere norm stellen: als kind heb je geen mes bij je!’

opinieDe explosieve toename van het aantal steekincidenten waar jonge kinderen bij betrokken zijn, schreeuwt om maatregelen. De burgemeesters van Nissewaard en Ridderkerk, gemeenten waar slachtoffers vielen, pleiten in een open brief aan het Rijk voor een algeheel messenverbod voor minderjarigen.

Een landelijk, algeheel verbod op het dragen van messen door minderjarigen, hier pleiten wij als burgemeesters voor. Iedereen weet dan waar hij aan toe is. De handhaving wordt eenvoudiger en effectiever. Bovendien doet de wet dan waar deze voor is: een norm stellen. De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.

Huidige wetgeving schiet tekort

Is de huidige Wet wapens en munitie niet toereikend? Nee. Die wet verbiedt verschillende soorten messen, maar de meeste messen zijn gewoon toegestaan en kunnen dus als steekwapen gebruikt worden. Deze mag je, ook als minderjarige, op de openbare weg meedragen.

Er zijn wel gemeenten met een lokaal messenverbod. Dat kan werken, maar het blijft een lokaal lapmiddel. Een landelijke regeling biedt een beter sluitend vangnet, en een (nog) steviger basis voor politie en justitie om op te treden. Burgemeesters hebben vervolgens de mogelijkheid om ouders aan te spreken op het feit dat hun minderjarige kinderen met messen rondlopen.

Zorgwekkend

Tik op Google de woorden ‘steekpartij’ en ‘minderjarig’ in, en je ziet een hele reeks recente nieuwsberichten over steekincidenten door het hele land. Met vaak zeer jonge kinderen als daders én slachtoffers bij ruzies tussen scholieren, straatroven en dergelijke. Een zorgwekkend overzicht, en de maatschappelijke onrust daarover is terecht.

Zijn er drugs in het spel? Zetten agressieve drill raps – hiphopnummers die geweld en wapens verheerlijken – onze kinderen tot deze daden aan? Leidt de stress van kansarme omstandigheden tot steeds kortere lontjes? Of zijn er andere oorzaken? Hoe dan ook, je kunt pas iemand met een mes neersteken als je een mes bíj je hebt. Daarom pleiten wij voor een algeheel verbod op het dragen van messen door minderjarigen.

Verbod gericht op minderjarigen

Is het niet beter om dit verbod voor iederéén te laten gelden, niet alleen voor minderjarigen? Nee. Want het probleem is zeer urgent in die specifieke leeftijdsgroep. Jongeren zijn daarnaast veel meer kwetsbaar en beïnvloedbaar. Een verbod uitsluitend voor minderjarigen - inclusief de uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de scouting - is ook wetstechnisch makkelijker af te bakenen.

Laten we daarom een heldere norm stellen: als kind heb je geen mes bij je. Punt.

Foort van Oosten en Anny Attema zijn burgemeester van respectievelijk Nissewaard en Ridderkerk

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam