Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Leden gokbende gaan de
cel in en moeten betalen

Drie van de vijf mannen die door justitie verdacht werden deel te hebben uitgemaakt van een gokbende, moeten de gevangenis in. Justitie wil van hen  enkele tienduizenden euro's afpakken omdat ze die met criminele activiteiten hebben opgestreken. 

Volgens onderzoek van de politie plaatsten de verdachten  in de periode van 2013 tot en met 2016 zo'n tachtig gokzuilen in ruim vijftig theehuizen, cafés  en culturele centra in de regio. Rotterdam was koploper met het illegale gokken. De politie was de bende op het spoor gekomen door een noodkreet van een bezorgde vader uit Rotterdam-Zuid. Hij had ontdekt dat zijn minderjarige kind in een café gokte op voetbalwedstrijden.

Cafés op Plein 1953, aan de 2e Rosestraat, Mathenesserweg, Walenburgerweg in Rotterdam; het waren zo maar wat adressen waar goklustigen aan hun trekken konden komen. Ook een theehuis in Ridderkerk en een koffiehuis in Vlaardingen maakten deel uit van het enorme netwerk dat door de vijf was opgezet. Als voorbeeld werd genoemd het Rotterdamse café The Paradise aan de Hilledijk in de Afrikaanderwijk.

Weddenschappen 

Op een aantal aangetroffen laptops vond de Kansspelautoriteit voor 370.000 euro aan geplaatste weddenschappen (3400 stuks). Hoeveel daarvan is uitgekeerd aan winsten is onbekend. ,,Maar er gaat serieus veel geld in om’’, aldus de aanklager.

Het OM benadrukte dat er niet te makkelijk moet worden gedacht over deze vorm van criminaliteit. ,,Het gaat niet over moord, maar wel over ondermijning. Illegaal gokken gaat vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, omdat het wordt gebruikt om geld wit te wassen. Het is meer dan een beetje gokken in een shoarmazaak. Het fenomeen wordt veel te veel onderschat.’’

Overtuigend bewijs 

De rechtbank heeft de verdachten wegens gebrek aan overtuigend bewijs vrijgesproken van overtreding van de Wet op kansspelen. De drie Rotterdamse hoofdverdachten Vitali M., Fahri C. (43) en Serafettin K. (46) zijn wel veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. M. draait 74 dagen de bak in en moet 17.000  euro betalen. C. heeft zes maanden cel opgelegd gekregen en van hem wil justitie 1530 euro hebben. K. dient 30.000 euro af te dragen en moet zes maanden zitten. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam