Leden van het Legioen springen met angstzweet de Kuip in

VideoFeyenoordsupporters maken van de Kuip meestal een onneembare vesting, maar vandaag stonden leden van het Legioen toch met angstzweet in de nok van het voetbalstadion. Ter ere van het 80-jarig jubileum mochten ze abseilen, tokkelen en aan een touw zwieren door het onderkomen van de Rotterdamse koploper van de eredivisie.

Quote

Ik hoop dat de katrol het houdt, want ik wil het kampioen­schap wel meemaken

Marcel Zijlmans

Marcel Zijlmans (47) uit Rotterdam kijkt vanaf de tribune een tikkeltje benauwd naar beneden. En werpt dan een blik naar de katrol aan het dak van het stadion. “Ik zit naar die constructie te kijken en ik hoop wel dat tie het houdt. Ik wil het kampioenschap wel meemaken’’, lacht Zijlmans vlak voordat hij aan het zogeheten pendule springen onderdeel deelneemt.

De Rotterdammer is sinds 1997 diehard Feyenoordfan en noemt de sprong een unieke kans die hij niet over zijn kant kon laten gaan en nam daarom een dag vrij van werk. Hij is één van de 80 Legioen-leden die uit de 1200 aanmeldingen is gekozen om als een soort tarzan aan een touw door de Kuip te zwieren. 

Volledig scherm
80 Legioen-leden sprongen vandaag aan een touw de Kuip in. © AD

Lichtmasten

Daarnaast mogen de waaghalzen ook vanaf de lichtmasten buiten het stadion tokkelen en abseilen. ,,Dit kun je maar één keer in je leven meemaken, zeker nu we misschien een nieuw stadion krijgen’’, aldus Zijlmans.

Quote

Je moet gewoon niet naar beneden kijken

Marcel Zijlmans

Boven op het hekje, vlak voor de vrije val in het diepe, kijkt hij nog een tikkeltje benauwd de Kuip in. Terwijl hij hard in het touw knijpt, springt de Feyenoordfan het stadion in. Na 10 keer zwieren wordt hij beneden opgevangen. Eenmaal veilig met de voeten op de grond is de grijns niet meer van zijn gezicht af te slaan. ,,Het was toch wel hoog, maar je moet gewoon niet naar beneden kijken’’, glimlacht hij.

Die tip kwam voor de 31-jarige Wendy Houtman uit Rotterdam te laat. Ze staat nog na te trillen van het abseilen van de metershoge lichtmast. ,,Ik stond daarboven net echt met knikkende knieën. Het was echt wel eng, vooral het moment dat je achterover moet gaan hangen. Maar dit is natuurlijk een unieke kans die ik niet wilde laten schieten’’, vertelt het Legioen-lid dat 16 jaar geleden speciaal voor Feyenoord haar geboortestad Zoetermeer verruilde voor Rotterdam-Zuid.

Rotterdammer Joey Willemse lijkt stalen zenuwen te hebben en heeft geen last van de hoogte. “Ik stond net daarboven en keek zo over de Kuip en er bekroop me een soort weemoedig gevoel. Ik zou het toch jammer vinden als we hier na 80 jaar weggaan.’’

Volledig scherm
Enkel blije gezichten vandaag in de Kuip. © AD

Feyenoord Rotterdam on Twitter

🎥 | Abseilen vanaf de lichtmast en tokkelen vanaf de tweede ring. Unieke momenten vandaag voor 80 Legioen-leden ter ere van 80 jaar @DeKuip! https://t.co/gaXVCyghXj

In samenwerking met indebuurt Rotterdam