Burgemeester Amhed Aboutaleb - archieffoto ANP LEX VAN LIESHOUT
Volledig scherm
Burgemeester Amhed Aboutaleb - archieffoto ANP LEX VAN LIESHOUT © ANP

Leefbaar: aanwezigheid burgemeester op Marokkaans filmfestival ‘allerminst fraai’

Leefbaar Rotterdam vindt het ‘op zijn minst onhandig en allerminst fraai’ dat burgemeester Aboutaleb toch het Marokkaans filmfestival in Nador heeft bezocht. 

De diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Marokko staan op scherp nadat minister Stef Blok commentaar had op de hoogte van de straffen voor Rif-demonstranten. De rel raakte verleden week ook het filmfestival in Nador, een havenstad in de Rif en geboortegrond van Aboutaleb. De organisator besloot de geplande ererol voor Nederland dit jaar te schrappen. Aboutaleb trok zich daarop terug als spreker op het festival, maar bezocht wel de openingsavond. 

Dat deed hij volgens zijn woordvoerder als privépersoon tijdens familiebezoek in Marokko, maar volgens de grootste oppositiepartij is dat onderscheid niet te maken omdat hij ‘al jaren een erefunctie bij het filmfestival bekleedt en hiervan geen sprake zou zijn geweest als hij geen publiek figuur was’. 

In schriftelijke vragen aan het stadsbestuur wil de partij nu weten of de burgemeester achteraf vindt dat hij dit jaar een bezoek aan het filmfestival beter had kunnen overslaan: ,,De burgemeester van de tweede stad van Nederland is, ondanks een diplomatieke loopgravenoorlog, gezellig aanwezig op een Marokkaanse filmfestival waarvan de organisator een Nederlandse minister oproept om af te treden en zich tevens verzet tegen het terugbetalen van tienduizenden euro’s aan Nederland,’’ schrijft raadslid Tanya Hoogwerf. 

Dat laatste verwijst naar een subsidie van 40.000 euro van de Nederlandse ambassade aan het festival. De ambassade eist het geld inmiddels terug, maar met weinig succes, zo lijkt. Hoogwerf vraagt ook of de burgemeester een rol heeft gespeeld in het binnenhalen van de subsidie en of de stad Rotterdam een bijdrage heeft geleverd. ,,Zo ja, voelt de burgemeester zich verantwoordelijkheid om dit geld terug in Nederlandse handen te krijgen?

Eerder antwoordde Aboutalebs woordvoerder op vragen over zijn betrokkenheid bij de subsidie dat de burgemeester hier geen rol in heeft gespeeld. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam