Leefbaar en FvD willen Vestigingswet opnieuw invoeren

VideoLeefbaar Rotterdam wil zo snel mogelijk de ‘Vestigingswet’ opnieuw invoeren. Deze wet kan worden gebruikt om ‘vage zaken als belwinkels en shishalounges te weren’.

Dat meldde Leefbaar Rotterdam-partijleider Joost Eerdmans vandaag op de uitverkochte bijeenkomst met Forum voor Democratie (FvD) in Villa Thalia.

Deze maatregel moet er ook voor zorgen dat mensen zich weer herkennen in het winkelaanbod op straat. ,,Nu zijn er straten waar de zoveelste Marokkaanse slager zich vestigt en geen Hollandse groenteboer is te vinden. Dat geeft een armoedig beeld.’’

De Vestigingwet vereiste dat startende ondernemers in bepaalde sectoren eerst een vergunning moesten aanvragen. De wet werd in 2007 afgeschaft omdat deze geen toegevoegde waarde zou hebben en het ondernemerschap zou belemmeren. ,,Met deze wet kunnen we vage winkels weren’’, aldus Eerdmans.

FvD-voorman Thierry Baudet, de ster van de bijeenkomst, sprak over zijn ‘grootse project om Nederland te behouden’. Volgens hem wordt het land verkwanseld door een elite die ‘het slecht met ons voor heeft’. ,,We moeten weer vertrouwen krijgen in onze eigen stem.’’

Over de alliantie met Leefbaar Rotterdam sprak Baudet niet in zijn speech. Ook kwam het nauwelijks ter sprake in de discussie met het publiek.

Eerdmans roemde Baudet als de ‘coming man’. ,,Den Haag beeft voor Thierry en bij de VVD zijn ze helemaal bang.’’

Volledig scherm
Baudet, Hiddema en Eerdmans bijeen in Rotterdam, © Jan Kok | Boomerang Fotografie

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam