Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Leefbaar krijgt geen steun voor verbod gebedsoproep: ‘Een nieuw islamofoob dieptepunt’

Het door Leefbaar Rotterdam gewenste verbod op een ‘versterkte oproep’ tot het vrijdaggebed kan niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Vanzelfsprekend werd het een fel debat, waarin partijleider Joost Eerdmans werd verweten ‘islamofobe drek’ te verkondigen.

Het was de confrontatie die iedereen zag aankomen. Leefbaar Rotterdam wil een eind maken aan de  islamitische gebedsoproep. Althans, als de oproep door luidsprekers over straat schalt, zoals dat bij enkele moskeeën het geval is. 

Het voorstel werd vandaag door sommige partijen met grote woorden bestreden. Stephan van Baarle van Denk noemde het ‘een nieuw islamofoob dieptepunt, een zelfverzonnen probleem om een bevolkingsgroep te kleineren.’ Van Baarle had nagevraagd hoeveel klachten er dit jaar zijn binnengekomen. ,,Weet u hoeveel meneer Eerdmans? Nul!’’

D66 en PvdA wezen op de Grondwet en godsdienstvrijheid. ,,Daar hebben we in dit land keihard voor gevochten. Die laat ik niet zomaar afpakken’’, zei PvdA-fractievoorzitter Co Engberts. Ook CDA en ChristenUnie beriepen zich op godsdienstvrijheid en waarschuwden voor een hetze tegen religieuze uitingen in het openbaar.

Natuurlijk wezen raadsleden fijntjes op het feit dat Eerdmans aanvankelijk niet wist dat de ‘versterkte gebedsoproep’ bij twee moskeeën in Rotterdam-West al geruime tijd praktijk is. Leefbaar had het verbod namelijk bedacht naar aanleiding van een discussie in Amsterdam. Opvallend, omdat Eerdmans toch vier jaar lang wethouder is geweest, zo was de teneur. 

Oordeel

Uiteindelijk was de VVD de enige partij in de gemeenteraad die het voorstel van Leefbaar steunde. De liberalen gingen akkoord omdat de motie iets was afgezwakt. ,,Aan de ene kant is zo’n oproep inderdaad al twintig jaar te horen aan het Mathenesserplein,’’ zo zei fractievoorzitter Vincent Karremans. ,,Aan de andere kant is het serieus de vraag of we religieuze uitingen door de stad willen laten schallen.‘

Dat schoot Nourdin el Ouali van Nida, die zich lange tijd stilhield, in het verkeerde keelgat. Hij stelde dat ‘de islamofobe drek van Leefbaar wordt witgewassen door een VVD’. ,,Een partij die blijkbaar niets snapt van het Nederlands liberalisme.’'

Ook de PVV stemde opvallend genoeg tegen het voorstel van Leefbaar. Dit was juist omdat het uiteindelijke voorstel in de ogen van fractievoorzitter Maurice Meeuwissen niet ver genoeg ging. De motie ging niet meer specifiek over de islam, maar beperkte zich tot ‘versterkte religieuze uitingen’ in het algemeen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam