Volledig scherm
Actievoerders protesteren tegen bebouwing bij de Parkhaven. Rechts staat Aad Twigt. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

‘Leefbaar Rotterdam, bescherm de Euromast en het groen’

opinieDe Euromast ingebouwd door massieve woningbouw naast Het Park. Aad Twigt, lid van de Focusgroep Groen Parkhaven en Leefbaar-stemmer, begrijpt niet dat uitgerekend zijn partij niet kritisch over die plannen is.

Bewoners en dagelijkse gebruikers van ons mooie Park springen in de bres om de absurde plannen voor massieve woningbouw naast de Euromast van tafel te krijgen. De Euromast zal volledig worden ingepakt door hoge gebouwen. Dit rijksmonument, symbool van de wederopbouw van Rotterdam, zal in zijn uitstraling ernstige schade oplopen.

Tegenstanders hebben meer dan zesduizend handtekeningen aangeboden aan de wethouder. De gebiedscommissies Delfshaven en Centrum adviseren negatief. Leefbaar, de grootste partij van deze stad, had een gewillig oor. Deze steun vervulde mij als Leefbaar-stemmer met grote vreugde. Woensdag zijn de plannen besproken in de gemeenteraadscommissie Bouwen. Door de commissie werden kritische vragen gesteld. De vragen werden door VVD-wethouder Bas Kurvers afhoudend en onvolledig beantwoord.

Mij verbaasde het dat mijn partij Leefbaar, in plaats van voluit tegen te zijn zoals mij uit betrouwbare bron was aangekondigd, dat niet luid en duidelijk liet horen in de commissie..

Alleen over de hoogte van het enorme bouwwerk van 70 meter (!) aan het Droogleever Fortuynplein werd een zwak vraagje gesteld. Maar geen tegengas tegen de brutale hoogbouw in het hele plan.

Quote

De gretigheid om dit stukje Rotterdam te vernieti­gen is buiten elke proportie

Aad Twigt

Ik begrijp dat de politieke partijen, en dus ook Leefbaar, op het verkeerde been gezet zijn door de gemanipuleerde beelden van de projectontwikkelaar. Met gladde verkooppraatjes. Okay, er zal gebouwd moeten worden maar waarom in hemelsnaam hier - op deze zo bijzondere plaats die in 2014 in het bestemmingsplan nog als groengebied is aangewezen? Volgens de Dienst Stadsontwikkeling is er voldoende plaats binnen Rotterdam voor de gewenste 18.000 woningen erbij. De gretigheid om dit stukje uniek Rotterdam te vernietigen, is buiten elke proportie en roept veel vragen en weerstand op. Bij de gebiedscommissies, bij de bewoners, bij bedrijven. Door de leden van de actiegroep Focusgroep Groen Parkhaven zijn WOB-verzoeken ingediend om openbaarheid te krijgen. De verkregen documenten zijn meer zwart dan leesbaar. Men houdt, bewust of onbewust, informatie achter.

Knagen

Mochten de plannen doorgaan, dan ben ik er zeker van dat iedere Rotterdammer zich rot schrikt. Maar dan zal de schade niet meer te herstellen zijn. Kees Moeliker, directeur van ons Rotterdams Natuurhistorisch Museum, zei tijdens de opening van de Parkenmaand in september: ,,Als men aan de randen van het Park gaat knagen, blijft er uiteindelijk weinig van over. Dat dreigt nu ook te gebeuren als de gemeenteraad er geen stokje voor steekt. Een grote stenen wand aan de rand, overal vanuit het Park duidelijk zichtbaar.’’

Ik hoop dat Leefbaar een partij blijft voor de doorsnee Rotterdammers, dus ook voor mij. En een kostbaar stuk groen van 4,5 hectare behouden blijft voor alle Rotterdammers.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam