Volledig scherm
De inkomst van Sinterklaas leidde dit jaar tot rellen op de Erasmusbrug. © Jan de Groen

Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over Zwarte Piet

Leefbaar Rotterdam wil een stadsreferendum over het behoud van Zwarte Piet in Rotterdam. De uitkomst moet bindend zijn, ongeacht de uitslag.

Dat voorstel gaat Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf indienen. De partij verwacht dat een overweldigende meerderheid voor het behoud van Zwarte Piet zal stemmen. ,,Angst op een andere uitkomst hebben we niet. Op dit moment wordt de stem van de minderheid opgedrongen. Dat leidt er toe dat er straks geen intocht meer is of een intocht met een peleton ME’’, aldus Hoogwerf.

Volgend jaar zal zwarte piet dus zo goed als verbannen worden van het kinderfeest. Alle tweehonderd pieten zijn roetvegen.

De afgelopen intocht bestond 75 procent van de pieten uit roetvegen en de rest was zwart. Het kwam het op de Erasmusbrug tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Vier personen zijn aangehouden. Een persoon is inmiddels weer op vrije voeten. De rest weet nog niet welke straf boven hun hoofd hangt.

Voortrekkersrol

In de verhitte raadsvergadering van vorige week liet burgemeester Aboutaleb weten een voortrekkersrol te willen spelen in het beslechten van de discussie rond Zwarte Piet.

Quote

Leefbaar Rotterdam voert een achterhoe­de gevecht. Dit voorstel is een wanhoops­daad

Nourdin el Ouali, Nida

,,De burgemeester is al een paar jaar bezig om hier een politiek thema van te maken, waarbij duidelijk wordt toegewerkt naar het einde van Zwarte Piet in Rotterdam’’, aldus Tanya Hoogwerf. ,,Eerst zette hij een anti-Zwarte Piet-clubje aan tafel bij het intochtcomité, met als gevolg een akkoord over het terugdringen van het aantal Zwarte Pieten bij de intocht. Een regelrecht schijnakkoord, buiten alle Rotterdammers om. Nu lijkt de burgemeester het gaspedaal nog wat verder in te willen trappen. En intussen is politiek links, met het islamitische NIDA voorop, voornemens een motie in te dienen om Zwarte Piet per direct volledig uit Rotterdam te verbannen.’’  

Nida-raadslid Nourdin el Ouali zegt woensdag een voorstel in te dienen over de kwestie: ,,Wij vinden dat van gemeenschapsgeld alleen een inclusief feest kan worden gegeven. Dus met roetveegpieten en geen Zwarte Piet. De traditie verandert door de jaren heen al en Leefbaar Rotterdam voert een achterhoede gevecht. Dit voorstel is een wanhoopsdaad.’’

Achterkamertjes

Leefbaar Rotterdam zegt zich te blijven verzetten zich tegen de veranderende traditie. ,,Linkse partijen en door burgemeester Aboutaleb geselecteerde maatschappelijke organisaties willen in de achterkamertjes een prachtige traditie de nek omdraaien. Aan de bevolking, de mensen aan wie het sinterklaasfeest toebehoort, wordt niets gevraagd’’, zo stelt Hoogwerf. ,,Middels een referendum willen wij de Rotterdammers de kans geven om zich hier zelf over uit te spreken. Zij, en niet een stel politici aan de Coolsingel of wat linkse actiegroepjes, horen te bepalen hoe hun volksfeest eruit ziet.’’

E l Ouali reageert: ,,Wat de meerderheid wil, is niet persé goed. Uit vele rapporten blijkt dat met name kinderen en volwassenen moeite hebben met Zwarte Piet en dus moeten we af van de racistische karikaturen van Zwarte Piet. Over zulke zaken ga je niet polderen.’’

Het referendum over Zwarte Piet zou tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 of de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei kunnen worden gehouden. Een andere optie is volgens Hoogwerf een digitale meningspeiling, waarbij via een online enquête naar de mening van Rotterdammers wordt gevraagd.

De gemeenteraad van Rotterdam bepaalt of het referendum er komt.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4188 stemmen