Volledig scherm
© Frank de Roo

Leefbaar wil alle shishalounges in de stad sluiten: ‘De maat is vol’

Leefbaar Rotterdam wil dat alle shishalounges in Rotterdam per direct gesloten worden. De partij van Joost Eerdmans is van mening dat de problematiek rondom de waterpijpbarren uit de hand loopt en wil dat het college maatregelen neemt.  

Volledig scherm
Explosie Schiedamseweg horecagelegenheid Vila Blanca. © MediaTV

De directe aanleiding voor het verzoek tot sluiten is de explosie bij shishalounge Villa Blanca aan de Schiedamseweg afgelopen weekend. ‘Voor Leefbaar Rotterdam is met deze bomaanslag de maat vol’, schrijft de partij in een brief, ondertekend door Eerdmans en raadslid Tanya Hoogwerf. 

‘Shishalounges blijken elke keer weer vergaarbakken van ellende. Alleen de meest naïeve mensen geloven nog dat het hier onschuldige horeca betreft waar tevens een waterpijpje gerookt kan worden’, is verder in de brief te lezen. Op het moment dat er een shishalounge in een straat opent zou het straatbeeld achteruit gaan en de meldingen van overlast binnenstromen. Ook noemt Eerdmans de cafés ‘broedplaatsen voor radicalisering’. 

In opdracht van burgemeester Ahmed Aboutaleb blijft de shishalounge op de Schiedamseweg gesloten. Volgens Aboutaleb was Villa Blanca al in beeld bij de autoriteiten. ,,Die explosie kwam niet uit de lucht vallen”, zei hij afgelopen dinsdag bij een bewonersbijeenkomst voor de wijken Bospolder-Tussendijken. Hierover schrijft Eerdmans in de brief: ‘De burgemeester is zich gelukkig zeer bewust van de ellende die deze branche met zich meebrengt. In de praktijk blijkt namelijk keer op keer dat deze zaken synoniem zijn met zware criminaliteit, overlast en geweld tot en met liquidaties aan toe.’

Als het niet mogelijk is alle shishalounges in de stad te sluiten, wil Leefbaar op zijn minst dat er geen nieuwe vestigingen bij komen en dat het de bestaande lounges zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt voort te blijven bestaan. Over het eerste zal weinig discussie ontstaan met de coalitiepartijen, want in het coalitieakkoord is al opgenomen dat er geen nieuwe shishalounges meer bij mogen komen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam