Volledig scherm
Vrachtwagens die het kanaal over willen worden nu al gecontroleerd op illegale overstekers. © ANP

Leefbaar wil stroom illegalen in Hoek van Holland indammen

Gebiedsverboden voor betrapte inklimmers in vrachtwagens en de inzet van extra speurhonden. Met die maatregelen wil Leefbaar Rotterdam de aanhoudende toestroom van illegalen in Hoek van Holland tegengaan.

Rotterdams grootste coalitiepartij dient vandaag schriftelijke vragen in, waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen tot actie. ,,Zolang het kabinet halsstarrig vasthoudt aan open grenzen kunnen we als stad niet machteloos toekijken hoe Hoek van Holland overstelpt blijft worden door illegale gelukszoekers, met name uit Albanïe'', zegt Leefbaar-raadslid Michel van Elck.

Met een gebiedsverbod voor betrapte verstekelingen kunnen politie en marechaussee volgens Van Elck wel ongewenste vreemdelingen weren. ,,Albanezen mogen drie maanden vrij in Nederland verblijven. Ze kunnen dus niet zomaar worden uitgezet en blijven vervolgens maar proberen om Engeland te bereiken. Met een gebiedsverbod dwing je ze om weg te blijven.''

Quote

Aboutaleb moet in Wenen vooral an­ti-reclame maken bij zijn Albanese collega

Michel van Elck (leefbaar)

Werkbezoek
Samen met enkele collega's uit de Rotterdamse gemeenteraad bracht Van Elck ruim anderhalve week geleden een werkbezoek aan 'De Hoek'. Vorig jaar werden hier 730 migranten betrapt bij hun pogingen heimelijk Het Kanaal over te steken. Dat is een ruime verdubbeling van het aantal inklimmers ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het werkbezoek leerde Van Elck bovendien dat dringend behoefte is aan meer speurhonden. De marechaussee beschikt over slechts vier 'migratiehonden', die her en der in Nederland worden ingezet. ,,Gevolg is dat voor Hoek van Holland slechts drie à vier dagen per week welgeteld één speurhond beschikbaar is. Dat is, zeker in deze tijden van grote migratiestromen, veel en veel te weinig.'' Hij roept het college dan ook op om zich bij het demissionaire kabinet sterk te maken voor meer speurhonden.

Strengere aanpak
Leefbaar staat in de Rotterdamse raad niet alleen. Ook de VVD eist een strengere aanpak van illegale vluchtelingen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb schuift vandaag in Wenen aan voor een driedaagse bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Hij praat daar onder meer met zijn Albanese collega uit Tirana.

Van Elck: ,,Aboutaleb zal in dat gesprek vooral heel veel anti-reclame voor Nederland moeten maken. Zodat voor eens en altijd duidelijk is dat Albanezen hier niks te zoeken hebben.''


In samenwerking met indebuurt Rotterdam