Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © Koen Suyk

Leegstand kantoren Rotterdam hoger dan in andere grote steden

Bijna een op de zeven kantoren in Rotterdam staat leeg. En dat is veel meer dan in de andere grote steden. Reden is dat de Maasstad veel oude kantoorgebouwen heeft en die vinden bedrijven vaak niet aantrekkelijk, blijkt uit een onderzoeksrapport van vastgoedadviseur Savills.

Rotterdam heeft met 15,1 procent een relatief hoge leegstand vergeleken met het landelijke gemiddelde van 13,8. In relatie tot de andere grote steden is het percentage echter pas echt hoog: Amsterdam kent een leegstand van 6,7 procent, in Den Haag en Utrecht liggen de percentages op 8,3 en 8,1.

De leegstand kan deels worden verklaard door de relatief oude kantoren in de Maasstad. Slechts een op de dertien kantoorruimtes is jonger dan tien jaar, ongeveer een derde is meer dan vier decennia geleden gebouwd. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht ligt dit percentage stukken lager (respectievelijk 21,5, 29,3 en 19,1 procent).

Volgens Savills hoeft Rotterdam zich overigens geen grote zorgen te maken. De onderzoekers verwachten dat de leegstand vanzelf gaat dalen omdat er maar weinig nieuwe kantoren worden bijgebouwd. Daarnaast gaat Savills er vanuit dat veel lege kantoren een andere bestemming gaan krijgen. De Maasstad is immers 'booming' en de prijzen van woningen stijgen hard.

Luxe kantoren

Opvallend is dat nieuwe, luxe kantoren het een stuk beter doen: in de dure sector staat in Rotterdam 'maar' 8 procent leeg. ,,Het stabiele topsegment van Rotterdam is erg aantrekkelijk voor conservatieve beleggers'', stelt Jordy Diepeveen, hoofd acquisitie van het investeringsteam van Savills. Zij gaan voor kantoren van hoge kwaliteit die goed verhuurbaar zijn. ,,Dit wordt bevestigd door de meest recente beleggingsdeals, zoals voor de Maastoren en Weena 455-457.''

Rotterdam heeft volgens Savills 3,6 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlak. Alleen Amsterdam en Den Haag bieden meer kantoorruimte. De meeste leegstand komt op dit moment voor in Rotterdam-Alexander, de best lopende 'kantoorbuurten' zijn het gebied rond het Centraal Station en de Kop van Zuid.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam