Rotterdammer Jules Deelder
Volledig scherm
Rotterdammer Jules Deelder © ANP Kippa

Leer praten als een 'keiharde' Rotterdammert

Het platte Rotterdamse dialect wordt door veel mensen omschreven als grof en daarmee staat de Rotterdamse mentaliteit bekend als 'keihard'. Om het tegendeel te bewijzen, starten Mark Verpoorten en Astrid Stiel met een cursus plat Rotterdams. Daarmee leer je de rasechte Rotterdammer beter begrijpen. 'Ze zijn helemaal niet hard, maar juist gevoelig en attent'.

Mark Verpoorten en Astrid Stiel.
Volledig scherm
Mark Verpoorten en Astrid Stiel. © FOTO MARCO DE SWART

'Pleurt een aint op'. 'Hee gozert'. 'Effe naar m'n aige gezaik luisteren'. Evenementenbureau Uitjes.nl komt met iets nieuws: een cursus plat Rotterdams. Volgens de cursusleiders (uit Den Haag en Naaldwijk) wordt de workshop 'ontzéttend grappig'. Teambuildende ambtenaren en jolige vrijgezellenfeestvierders, ze liggen straks sláp van het lachen onder de tafel nadat hun leidinggevende de volzin 'Kraig een roestige lans met je van de ratte bezeke thuisfluittronie' heeft uitgesproken. Dat voorspellen de acteurs Mark Verpoorten en Astrid Stiel, die voor het landelijke evenementenbureau Uitjes.nl de hagelnieuwe workshop 'plat Rotterdams' geven.

Campingsmoking
Vanaf 1 oktober kan iedereen die een feestje te vieren heeft of werknemers nader tot elkaar wil brengen, de cursus boeken. In anderhalf uur leren de deelnemers dat Rotterdammers achter zo veel mogelijk woorden een 't' plakken en dat vooral Rotterdamse dames zelfs de befaamde 'natte t' beheersen. Ze oefenen 'typisch Rotterdamse' verwensingen als 'Azzie je aige laat begrave hebbe we een gifschandaal' en leren dat een trainingspak in de Maasstad een 'campingsmoking' heet.

'Rotterdams is een heel leuk accent,' zegt Hagenees Mark Verpoorten in het AD/Rotterdams Dagblad. Hij verklaart de keuze van Uitjes.nl om naast de bestaande cursussen Haags en Amsterdams ook een workshop Rotterdams te ontwikkelen. 'Die cursussen zijn een succes en van Rotterdams verwachten we dat ook. Voor groepen die een dagje Maasstad doen, is het geschikt, maar ook voor Rotterdamse gemeentelijke instanties, die hun buiten de stad wonende werknemers aan Rotterdam willen binden.'

Mafketel!
Verpoorten en Stiel tegen RTV Rijnmond. Begin november geeft het duo de eerste workshop 'Plat Rotterdams'. 'Rotterdammers worden door buitenstaanders vaak gezien als hard en niet lief', legt Verpoorten uit. 'Dat willen wij weerleggen. Ze zijn juist gevoelig en attent. Stel, je loopt als buitenstaander in Rotterdam en staat per ongeluk op iemands teen. Als je hoort 'Au! Hee, kijk uit joh mafketel!', dan is dat een goedbedoelde opmerking. Deze Rotterdammer wil u dan behoeden voor totale escalatie en eventueel lichamelijk letsel.'

Bij de cursus leer je natuurlijk het Rotterdamse toontje, maar geven Verpoorten en Stiel ook aandacht aan typisch Rotterdamse gezegden en uitspraken. Na afloop van de cursus weet je bijvoorbeeld dat als een Rotterdammer zegt: 'Ik ga even m'n ruggengraat verlengen', hij naar de wc gaat voor een grote boodschap.

Het duo is ervan op de hoogte dat niet iedereen zal praten als Jules Deelder na afloop van de sessie. De workshop is volgens hen dan ook vooral bedoeld om samen te lachen.

We laten u aan de hand van onderstaande beroemde video's van platte Rotterdammers beoordelen of ze het inderdaad allemaal lief bedoelen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam