Volledig scherm
De hoofdvestiging van het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) in het Loydkwartier. Gisteren kwam een 17-jarige leerling van de school om het leven bij een bedrijfsongeluk bij Steinweg in de Europoort. © STC-college

Leerling (17) overlijdt bij bedrijfsongeval in de haven

UPDATEEen 17-jarige leerling van het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) is gisteren om het leven gekomen bij een bedrijfsongeluk bij Steinweg aan de Hartel-terminal in de Europoort. De jongen uit Stellendam overleed nadat hij onder een omgevallen vorkheftruck terecht kwam.

Het ongeluk gebeurde gistermiddag op de locatie van opslagbedrijf Steinweg aan de Beerweg, waar de jongen in dienst was. Simonette Kraaij, woordvoerder van het Scheepvaart- en Transportcollege, laat weten geschokt te zijn door het noodlottige ongeval. ,,De leerling volgde de opleiding ‘haven operaties’ en werkte vier dagen per week op locatie. Hij zat in het tweede jaar van de opleiding. Het nieuws zorgt voor een grote schok.”

Bij het Scheepvaart en Transport College (STC) aan de Rotterdamse Lloydstraat hangen de vlaggen halfstok na het tragische ongeluk van de jonge student. Leerlingen wandelen stemmig naar binnen. Het nieuws is bij hen ingeslagen als een bom, zegt een van hen. Hoewel ze bekend zijn met de gevaren die het werken met zware machines en op schepen – waar zij voor worden opgeleid – weten ze niet wat ze moeten zeggen. ,,Dit is heel heftig’’, is de meest gehoorde reactie onder de studenten. Een student uit Rotterdam: ,,Je weet dat zoiets kan gebeuren als je in de haven werkt met machines als een vorkheftruck. Nu weten we weer dat we altijd op moeten letten. Dat is van levensbelang.’’

Op dit moment bellen medewerkers van de opleiding alle leerlingen om hen persoonlijk te vertellen over het ongeluk. Ook heeft de school haar medeleven betuigd aan de familie van het slachtoffer. 

Gedenkplekje

,,Op een later moment willen we samen komen met de leerlingen om verhalen uit te wisselen en elkaar te steunen. Ook zullen we een gedenkplekje inrichten waar leerlingen terecht kunnen.”

Naar de oorzaak van het ongeluk is een onderzoek ingesteld. Kraaij wil daar niet op vooruitlopen. ,,We weten niet precies hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, dus daar kan ik nog niets over zeggen, behalve dat veiligheid bovenaan de lijst van prioriteiten staat in de opleiding.”

Aan de poort van Steinweg in de Europoort is het vrijdagochtend stil. Enkele medewerkers arriveren met de auto, maar houden het raam dicht als ze naar de poort rijden. ,,Het is ons beleid dat we niets zeggen over dergelijke gebeurtenissen’’, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Vorig jaar werden tijdens het internationale Workers’ Memorial Day de kranen in de Rotterdamse haven twee minuten omhoog gezet om arbeidsslachtoffers te herdenken. Vakbond FNV greep de herdenking aan om problemen met het groeiend aantal zzp’ers en uitzendkrachten aan te kaarten, omdat dit volgens de bond in ‘diverse sectoren’ gepaard gaat met meer bedrijfsongevallen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam