Volledig scherm
De gemeente Leeuwarden wil afspraken met Rotterdam maken om te voorkomen dat Antillianen naar de Friese hoofdstad komen. © ANP

Leeuwarden wil geen Antillianen meer uit Rotterdam

UpdateLeeuwarden probeert te voorkomen dat Antillianen uit Rotterdam zich in de Friese hoofdstad vestigen. Met name jonge Antillianen zouden voor veel overlast zorgen. 

Leeuwarden telt ongeveer 1500 Antillianen. Voor Rotterdamse Antillianen zou de Friese hoofdstad sinds kort erg aantrekkelijk zijn omdat er een gemeenschap is waar ze terecht kunnen. 

Leeuwarden wil samenwerkingsafspraken met Rotterdam maken. ,,Het is vooral de bedoeling om van Rotterdam te leren‘’, zegt Lanie van den Burgt, senior adviseur openbare orde en veiligheid. ,,Rotterdam heeft veel meer ervaring met Antillianen.‘’

Hij benadrukt dat iedereen welkom is in Leeuwarden. ,,We willen niet stigmatiseren. Er zijn veel Antillianen die gewoon een baan hebben en meedoen in de samenleving. Maar er zijn ook Antillianen die naar Leeuwarden komen, nauwelijks de taal beheersen en in de criminaliteit terecht komen. We willen onderzoeken wat we daaraan kunnen doen.‘’

Problemen

Volgens de gemeente Leeuwarden zijn er veel problemen met Antillianen. Ze zijn ‘oververtegenwoordigd in de criminaliteit’, bijvoorbeeld drugshandel, berovingen en drugsgerelateerde ruzies.  Ook spelen er problemen als tienerzwangerschappen, voortijdig schoolverlaten. En dat alles zorgt voor ‘hoge financiële lasten voor de samenleving’. 

,,De grote instroom van kansloze Antillianen uit de Nederlandse Antillen en vooral ook Rotterdam in de laatste jaren baart zorgen‘’, zo staat in de Veiligheidsagenda 2019-2023 te lezen. 

Daarnaast is binnen de gemeente het plan om jaarlijks 10.000 euro uit te trekken om Antilliaanse Nederlanders ,,te ondersteunen om te remigreren naar Caribisch Nederland en daar een goed bestaan op te bouwen”. Het zou dan gaan om een of twee verhuizingen per jaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam