Volledig scherm
De Croosboot 'Lady Kim’. © CB

Legendarische Croosboot gaat weer varen: ‘Prachtige Rotterdamse attractie’

De legendarische Croosboot komt terug in de vaart.  De Rotterdamse familie Den Haan wil de rondvaartboot nieuw leven inblazen.  

Quote

Het is een ongelofe­lijk mooi en gezellig schip

Riks Noorman

De boot voer anderhalf jaar op de Loosdrechtse plassen maar belandde uiteindelijk op Marktplaats. Voormalig eigenaar Riks Noorman wilde stoppen met zijn rederij vanwege gebrek aan steun van de gemeente. Hij verkocht al zijn schepen, waaronder de Croosboot. Het schip trok de aandacht van Ton den Haan. ,,Het is een ongelofelijk mooi en gezellig schip’’, blikt Noorman terug. ,,Het is mooi dat de Croosboot terug naar Rotterdam gaat. De nieuwe eigenaren zijn zo enthousiast.’’ Op de Loosdrechtse plassen deed de Croosboot als 'Lady Kim’ dienst als rondvaartboot.  Het schip vaart volgende week naar Rotterdam. ,,Dat wordt misschien nog spannend’’, zegt Noorman. ,,Als het vriest mag de boot niet varen.’’

Populair

De Croosboot was vooral in de jaren tachtig en negentig enorm populair.  Rotterdammer Rein Wolters was 15 jaar gids op de Croosboot en juicht de terugkeer van harte toe. ,,Als ik word gevraagd, zou ik me er graag weer voor inzetten.’’ Wolters bewaart warme herinneringen aan de Croosboot. ,,Er kwamen bussen vol mensen voor een rondvaart. Ook ouderen en mensen die niet goed ter been waren. Zo werd vanaf de Zaagmolenbrug een rondvaart over de Rotte gemaakt via Hillegersberg richting Bleiswijk. Maar er was ook een route naar Delfshaven. Het was werkelijk een prachtige Rotterdamse attractie.’’ 

De Croosboot kwam in 1986 in de vaart. Aan de rondvaarten kwam in 2007 een einde. Mede-oprichter Jeanne Aaij kon na het overlijden van haar man het beheer van de boten niet langer bolwerken en stopte ermee. Hierna deed rederij Thor in 2009 een nieuwe poging de boot te laten varen, maar de kosten bleken te hoog. 

Volledig scherm
Op deze foto uit 1999 vaart Croosboot ‘De Meerval’ over de Rotte. © Robert Vos
  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam