Volledig scherm
Oostvoorne anno 2005. De politie doet onderzoek bij de uitgebrande auto waar het lichaam van de 35-jarige Caroline van Toledo in de kofferbak is gevonden. © ANP

Leon van M. draait 15 jaar de cel in voor Oostvoornse kofferbakmoord

Briellenaar Leon van M. (42) draait vijftien jaar de cel in voor de moord op Caroline van Toledo (35). De vrouw uit Oostvoorne kwam in 2005 op gruwelijke wijze om het leven. Bij de familieleden vloeien tranen na de uitspraak. Van M. is na de uitspraak direct gevangen genomen. 

Volgens de rechtbank is er sprake van het planmatig willen wissen van sporen. ‘Moord dus. Daar heeft u zich schuldig aan gemaakt meneer Van M.’, zei de rechter. 

Het Openbaar Ministerie eiste eerder twintig jaar cel tegen Van M.: de maximale straf die kon worden opgelegd voor de moord. De rechtbank vond die straf echter niet passend, omdat het gaat om een cold case. Het OM vond dat het zwijgen van Van M. strafverzwarend werkte, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Na de uitspraak is Van M. direct gevangen gezet. Daar had hij duidelijk geen rekening mee gehouden aangezien hij geen kleding bij zich had. 

‘Moordenaar in huis’

Hoewel de advocaat van Van M. de getuigenverklaringen afdeed als volledig onbetrouwbaar, dacht de rechtbank daar anders over. De verklaring van een getuige dat Van M. destijds zou hebben gezegd: ‘Natuurlijk heb ik het gedaan. Maar laat ze het maar bewijzen’, wordt als bewijs gezien. Ook de verklaringen van een vrouwelijke getuige, tegen wie de verdachte heeft gezegd dat ‘ze een moordenaar in huis heeft’, worden betrouwbaar geacht. Enkele andere verklaringen worden wel als onbetrouwbaar gezien, omdat ze te wisselend waren.

Het dna-bewijs komt van een stuk textiel waarmee de handen van het slachtoffer vastgebonden waren. Het bleek een deel van een stropdas: aan de binnenkant van de knoop werd dna van Van M. aangetroffen. 

Van M. arriveerde vandaag veel later dan gepland in de rechtbank. Hij zou zich hebben verslapen. Hij stapte de hal van de rechtbank met een grote grijns binnen. De man mocht zijn veroordeling in vrijheid afwachten. 

Inbraak

Van Toledo kwam in 2005 op gruwelijke wijze om het leven, nadat haar huis na een inbraak in brand was gestoken. De alleenstaande vrouw werd gekneveld in de kofferbak van haar auto gegooid en meegenomen naar een afgelegen gebied. Daar werd haar auto in brand gestoken en vond ze de dood.

Hoewel destijds een grootschalig onderzoek werd uitgevoerd, werd de geruchtmakende Oostvoornse kofferbakmoord een cold case. Leon van M. was als verdachte in beeld gekomen, maar justitie had onvoldoende hard bewijs tegen hem en hij werd in vrijheid gesteld. Totdat dankzij nieuwe onderzoekstechnieken alsnog dna-bewijs boven water kwam en een getuige zich na dertien jaar ineens bij de politie meldde.

Verslaggever Sander Sonnemans vertelde vanochtend in  De Ochtend Show to go over de kofferbakmoord:

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam