Volledig scherm
© ANP

Lerarentekort: scholen plukken pabo's leeg

Door het lerarentekort zijn jonge leerkrachten zo gewild dat Rotterdamse pabo's worden leeggeplukt. Tot onvrede van die opleidingen.

Pabostudenten hoeven anno 2017 niet lang te zoeken naar werk. ,,Nog voordat wij het diploma overhandigen, hebben ze een baan", zegt opleidingsmanager Elsbeth Veldhuijzen van Inholland. ,,Zo niet, dan is dat hun eigen keuze, want er zijn zoveel vacatures."

Schoolbesturen en commerciële onderwijsuitzendbureaus wachten echter steeds vaker níet tot de diploma-uitreiking. De Rotterdamse pabo's zien een fikse toename van studenten die al tijdens hun studie worden gestrikt voor een bijbaan voor de klas. En daar zijn de lerarenopleidingen niet onverdeeld enthousiast over. ,,Het gebeurt nogal eens dat studenten een half jaar studievertraging oplopen omdat ze veel invalwerk doen", zegt Veldhuijzen. Zij schat in dat ongeveer de helft van haar derde- en vierdejaars al in het onderwijs werkt en dat aantal groeit. ,,Ik snap dat, want onze kanjers dromen ervan om voor de klas te staan en dan is leren voor een toets minder interessant. Daar komt bij dat onze studenten voorkomen dat een klas naar huis gestuurd wordt omdat er geen leerkracht is. Maar dat is niet hun verantwoordelijkheid."

Quote

Nog voordat wij het diploma overhandi­gen, hebben ze een baan

Elsbeth Veldhuijzen (Inholland)

Dilemma
Ook opleidingsmanager Anita Derks van Hogeschool Rotterdam ziet dat er vaker en harder aan de pabo-studenten wordt getrokken. ,,In het laatste studiejaar lopen studenten drie dagen per week stage en werken ze twee dagen aan hun onderzoek. Scholen vragen vaak of hun stagiair tegen betaling ook een vierde of vijfde dag wil werken." Zij noemt het getrek aan haar studenten een 'duivels dilemma'. ,,Ik begrijp dat pabo'ers een rol kunnen vervullen in een knellend probleem en vind praktijkervaring voor studenten belangrijk, maar zij hebben die twee dagen écht nodig voor hun eindonderzoek."

Beide lerarenopleidingen zijn niet tegen werkende studenten, maar vinden wel dat de schoolbesturen terughoudend moeten zijn. Derks: ,,We doen een stevig beroep op schoolbesturen om onze studenten rustig te laten afstuderen. Het mag niet vanzelfsprekend zijn om op pabo'ers terug te vallen, want dan komt er op de lange termijn ook geen andere oplossing voor dat lerarentekort."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam