Linda en Wim Seeger
Volledig scherm
Linda en Wim Seeger © AD/Bert Beelen

Leven van oma op de kop: Eerst Jerry en nu Mitchell

In 2010 schoten agenten in Nijmegen haar zoon Jerry dood. Nu is ook kleinzoon Mitchel door politiekogels om het leven gekomen. Voor Linda Seeger (65) staat het leven opnieuw op de kop.

Quote

Het voelt nog steeds alsof we zijn weggezet als een stuk vuil

Linda Seeger
Mitchel Winters kwam maandag door politiekogels om het leven in het Schiedamse Beatrixpark
Volledig scherm
Mitchel Winters kwam maandag door politiekogels om het leven in het Schiedamse Beatrixpark © Privéfoto

Het is bizar, zegt oma Linda Seeger. "Eerst Jerry en nu wordt Mitchel door de politie doodgeschoten." In haar flatje in de Nijmeegse wijk Lindenholt grijpt de kleine 65-jarige vrouw de tafel vast. Ze sluit haar ogen. Alsof ze duizelig is en niet wil vallen.

"Laat maar Wim, het gaat wel weer", zegt ze tegen haar man. Aan tafel zit Wim Seeger sigaretten te draaien. Hij moet iets om handen hebben, verklaart de 71-jarige. "Stress, het verdriet. Dan ga je vanzelf wel roken."

Sinds maandag bekend werd dat kleinzoon Mitchel in Schiedam door de politie is doodgeschoten, roetsjt Linda Seeger (65) over een emotionele achtbaan. Heen en weer geslingerd tussen verdriet en woede. Ze rouwt om kleinzoon Mitchel. Hij heeft mogelijk de confrontatie met de politie uitgelokt en zo zelfmoord gepleegd. Oma en opa geloven er niets van. Haar ogen schieten vol vuur, de woede laait  op. Alles rondom de dood van Jerry - op die fatale dag 20 augustus 2010 - is in één klap komen bovendrijven, beaamt de Nijmeegse.

Haar 40-jarige zoon Jerry Landveld wordt die dag in Nijmegen dodelijk getroffen door een serie politiekogels. Bij Jerry zijn die dag de stoppen doorgeslagen. In een psychose bedreigt hij een fietsster en zijn moeder en steekt hij een huisgenoot in de Lidl met een aardappelschilmesje. Daarna gaat hij er met zijn auto vandoor en krijgt hij de politie achter zich aan. Tijdens de achtervolging trapt hij plotseling op de rem, waardoor het politiebusje achter op zijn rode Opel Astra botst.

Quote

Wij konden nergens met ons verdriet heen. Men vindt ons toch maar criminelen

Linda Seeger

Aardappelschilmesje
Als Jerry een agent met een aardappelmesje bedreigt, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Als een politiehond hem bij zijn  aanhouding bijt, steekt de Nijmegenaar het dier een paar keer. Hij zwaait met het schilmes naar de hondenbegeleider, die de hond wil wegtrekken. De hondenbegeleider schiet daarop gericht. Jerry wordt gedood door  acht politiekogels. Het incident neemt nog geen twee minuten in beslag.

De agenten hebben destijds excessief geweld gepleegd, meent de familie. Nee, oordelen openbaar ministerie en Gerechtshof in Arnhem, het was noodweer. In de hectiek en het spanningsmoment konden de agenten de agressieve Jerry niet op een andere manier stoppen, vinden de rechters. Dat was 2011. Vijf jaar later zit Linda Seeger nog vol wrok over die uitspraak. "Het voelt nog steeds alsof we zijn weggezet als een stuk vuil. Wij konden nergens met ons verdriet en onze woede heen. Men vindt ons toch maar criminelen."

Normale gang
Het verdriet om Jerry slijt niet, zegt ze. Desondanks nam het leven weer een normale gang. Tot het telefoontje over Mitchel. Een agent schoot de 21-jarige inwoner van Capelle aan de IJssel maandagavond even na 19,30 uur in het Prinses Beatrixpark in Schiedam dood.

Linda Seeger had een goed contact met haar kleinzoon, al zag ze hem niet vaak. 'Mitch' is de middelste van drie zonen van Jerry. Alledrie de broers zijn verwekt bij een andere vrouw, vertelt oma. ,,Mijn zoon Jerry had vier vrouwen. Mitch werd opgevoed door zijn moeder en zijn stiefvader. Jerry bemoeide zich daar niet mee. Drie jaar geleden zag ik Mitch voor het laatst. Hij woonde toen nog in Rotterdam, vlakbij zijn jongste broer. Mitch was een rustige jongen. Echt waar. Hij was bij de Jehova-getuigen gegaan. Hij ging voor zijn geloof langs de deuren. Wat hij voor beroep of werk deed weet ik niet. Ook niet wat hij in zijn vrije tijd uitspookte. Ik weet niet of hij nog een vaste vriendin heeft. De familie is gek van verdriet. Ik heb ze nog niet eens kunnen bereiken."

In het onderzoek zijn getuigen gehoord en in het park is technisch onderzoek gedaan. Ook is de betrokken politieagent gehoord. Of zijn dood gedegen wordt onderzocht? Zowel Linda als Wim heeft er weinig tot geen vertrouwen in. "Ik wil geen hekel hebben aan de politie, maar...." Ze zwijgt, slikt tranen weg. Wim steekt nogmaals een sigaret op. "Wij geloven niets van het verhaal dat Mitch zelfmoord heeft gepleegd."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam