Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Liefhebbende ouders verkopen huis voor hun frauderende zoon die 245.100 euro vergokte

Ouders van een geboren Rotterdammer die 245.100 vergokte op zijn werk in Capelle aan den IJssel springen voor hem in de bres. Met een ton betalen zij een deel van het verduisterde geld terug aan het bedrijf. Vandaag veroordeelde de rechtbank Michael van R. (27) tot een taakstraf van tweehonderd uur, waarvan honderd voorwaardelijk.

,,Ik ben schuldig’’, begon Van R. vandaag in de rechtbank van Rotterdam. Hij heeft spijt. Heel veel spijt. ,,Nooit had ik van mezelf gedacht dat ik hiertoe in staat was. Ik lijd er enorm onder’’, zei hij snikkend.

Als stagiair begon hij bij het bedrijf in de financiële sector. Hij bleef in dienst als administratief medewerker en kreeg toen een collega ziek werd steeds meer verantwoordelijkheden. Het begon met 360 euro. Binnen een periode van twee maanden verspilde hij 245.100 euro met online gokken.

Quote

Mijn baas geloofde echt in mij. Ik heb hem heel veel pijn gedaan

Michael van R.

Gokverslaving

,,Het geld dat ik verloor, wilde ik terugbetalen. Daarom leende ik elke keer weer meer geld’’, legde Van R., nu twee jaar later, uit. Al eerder kampte hij op 18-jarige leeftijd met een gokverslaving. ,,Nu verviel ik weer in mijn oude patroon. En omdat de bedragen opliepen, moest ik steeds meer geld lenen om het terug te kunnen betalen.’’

Door onder andere de betalingen onder te brengen bij verzamelbetalingen en niet-actieve relaties hoopte hij alles te kunnen herstellen voordat iemand het geld zou missen. Hij was de realiteit uit het oog verloren, beaamde Van R. ,,Ik mocht mijn baas heel graag. Het werk voelde als een familie. Hij geloofde echt in mij. Ik heb hem heel veel pijn gedaan.’’ Hij brak. In de zaal huilde zijn moeder zachtjes mee.

Terugbetalen

Het bedrijf trof met het gezin een betalingsregeling. 65.000 euro werd al teruggestort, 35.000 euro komt er nog aan. Deels uit het pensioen van de vader, deels uit de verkoop van hun huis. Het geld lost Van R. bij zijn ouders af. ,,Mijn baas wilde dat ik toekomstperspectief zou blijven houden. Hij heeft nog steeds het beste met me voor’’, zei Van R. geëmotioneerd.

Quote

We hopen dat u de draad weer oppakt en deze periode achter u kan laten

Rechter Rotterdamse Rechtbank

Inmiddels heeft Van R. zijn leven gebeterd: hij zocht hulp en een baan in een andere sector. De officier van justitie eiste een werkstraf van 180 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Een gevangenisstraf achtten de rechters niet nodig. ,,We hopen dat u de draad weer oppakt en deze periode achter u kan laten.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam