Volledig scherm
Het kunstwerk Kissing Earth dat vanaf het najaar 2015 op het plein voor Centraal Station staat. © CBK

'Liever geen gele ballen voor Rotterdam Centraal'

Een ruime meerderheid van de bezoekers van AD.nl ziet de twee opvallende grote gele wereldbollen op het Rotterdamse Stationsplein niet zitten. 'Het plein kan beter leeg blijven', stelt 37 procent van de deelnemers aan een poll. 26 procent heeft voorkeur voor een ander kunstwerk.

Quote

Ik zeg: doen! Als je uit de trein stapt en je loopt Rotterdam binnen, dan kom je de hele wereld tegen. Mooi symbolisch voor een wereldstad.

Reactie van een van de voorstanders

Poll

Gele ballen voor het station in Rotterdam, een goede keuze?

  • Prachtig, een aanwinst voor de stad (37%)
  • Verschrikkelijk, kies alsjeblieft iets anders (26%)
  • Het plein kan beter leeg blijven (37%)
2044 stemmen

Met een miniem verschil van 2 stemmen werden de aanhangers van de toekomstige stalen wereldbollen bij CS tweede. Tégenstanders van de sculptuur Kissing Earth van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson zorgden voor 536 stemmen, goed voor 26 procent. In totaal werd er 2044 geklikt op deze poll.

Bij elkaar opgeteld, wil dus 63 procent (26 procent tegen, 37 procent wil een leeg plein) van de stemmers niet dat het beeld op deze prominente plek in Rotterdam wordt neergezet. De resterende 37 procent is vóór. ,,Ik zeg: doen! Als je uit de trein stapt en je loopt Rotterdam binnen, dan kom je de hele wereld tegen. Mooi symbolisch voor een wereldstad,'' luidt een van de positieve reacties.

Anderen zijn minder lovend: ,,Typisch. Eerst alle fondsen voor Nederlandse kunstenaars opheffen en dan voor veel geld wat lelijks bestellen bij een buitenlandse kunstenaar.'' En: ,, Wat een weggegooide onzin. Zonde van het geld.'' Degenen die het plein 'open' willen houden hebben inmiddels de Facebook-pagina 'Pleurt op met je ballen' opgericht.

Een speciale commissie onder leiding van miljardair Cees de Bruin maakte gisteren bekend dat Eliasson zijn Kissing Earth verder mag ontwikkelen. De bedoeling is dat het beeld eind 2015 wordt onthuld. Er is 5 ton beschikbaar van de stad, terwijl er 1 à 1,5 miljoen euro nodig is om het project uit te voeren. Het resterende bedrag moet de komende tijd nog bijeen worden gebracht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam