Volledig scherm
PREMIUM
Linda Uyleman: ,,Er zijn geen garanties in het leven. Wel kun je andere mensen helpen, die het wat minder hebben.'' © Jan de Groen

Linda Uyleman vertelt het verhaal van Indische en Molukse migranten in Nederland

RotterdammersLinda Uyleman (60) wil met haar Indo-groep op Facebook meer erkenning voor de eerste generatie Indische en Molukse migranten in Nederland. ,,Onze geschiedenis moet worden verteld."

Quote

De opa van mijn vader en de vader van mijn moeder hadden gevochten bij het Koninklijk Neder­landsch-In­disch Leger (KNIL). Na de onafhanke­lijk­heid van Indonesië, was de complete familie het leven niet meer zeker.

'Elke keer als ik het moeilijk heb, denk ik aan het zware leven van mijn moeder. Ze heeft zoveel meegemaakt: haar moeder jong verloren, in kloosters gewoond, in een jappenkamp gezeten, acht kinderen op de wereld gezet. Nooit heb ik haar horen klagen. 

In 1955 vluchtte ze uit Indonesië naar Nederland. Ze wilde niet weg, maar had geen keus. De opa van mijn vader en de vader van mijn moeder hadden gevochten bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Na de onafhankelijkheid van Indonesië, was de complete familie het leven niet meer zeker.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam