Volledig scherm
Leo de Kleijn (SP). © RV

'Links blok dichterbij dan ooit in Rotterdam'

De kans op een links blok tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart is 'nu groter dan ooit'. Dat is de stellige overtuiging van SP-leider Leo de Kleijn.

Volledig scherm
Judith Bokhove. © GroenLinks Rotterdam

Het gaat om samenwerking tussen PvdA, SP, GroenLinks en Nida, nu samen goed voor achttien zetels. Hij verwacht dat deze partijen na de verkiezingen een meerderheid kunnen krijgen en de stad gaan besturen. Zondag is een bijeenkomst waarin de partijen een samenwerking openlijk bespreken.

De Kleijn, voor de derde verkiezingen op rij benoemd tot SP-lijsttrekker, heeft grote verwachtingen van de samenwerking. ,,We kunnen het grootste blok in de raad vormen en de agenda bepalen. Dan hoeven we ons niet meer te laten ondersneeuwen door rechts. De kans is nu groter dan ooit. Met een blok is het duidelijk links tegen rechts, dan weet je waar je als kiezer op stemt. Een echt sociaal beleid, aandacht voor duurzaamheid en integratie, één stad waarin iedereen meetelt.'' De Kleijn wil een 10 puntenprogramma dat door de vier partijen wordt onderschreven.

Linkse samenwerking

Een blok op links is geen nieuw plan. Al sinds de komst van Leefbaar Rotterdam wordt er door de linkse partijen over gesproken, maar met name de PvdA - die tussen 2006 en 2014 opnieuw de macht kreeg - hield de boot af. Nu, na vier jaar een rechts college en de vernietigende uitslag voor de landelijke PvdA, lijkt er ruimte. ,,Het is niet wenselijk dat de linkse partijen zich afzetten tegen elkaar,'' zegt Leo Bruijn, fractievoorzitter van de PvdA. ,,We moeten elkaar sterker gaan maken.'' Het is uiteindelijk aan de leden en aan de nieuwe lijsttrekker om de beslissing tot samenwerking te nemen. Bruijn, twaalf jaar gemeenteraadslid, keert na de verkiezingen niet terug in de raad.

Quote

We kunnen het grootste blok in de raad vormen en de agenda bepalen

Leo de Kleijn

De gisteren verkozen GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove wil graag een linkse samenwerking, maar ook een progressieve. ,,Na deze rechtse coalitie willen we heel graag een linkse wind. Maar we moeten ook blijven veranderen. Het is de vraag of de anderen zich daarin kunnen vinden.'' Op basis van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, voorspelt ze voor haar partij vijf à zes zetels. ,,En wij hebben de luxe van sterke kandidaten die op de lijst willen. We gaan vol vertrouwen de verkiezingen tegemoet.''

Versnippering

Nida, nu drie zetels, heeft de afgelopen jaren al volop samengewerkt, zegt voorman Nourdin El Ouali. Als de PVV inderdaad in Rotterdam meedoet met de verkiezingen, voorspelt hij versnippering op rechts. ,,Dan wordt er wellicht over links geformeerd.'' Of hij dan met PvdA, GL en de SP een coalitie wil vormen, is op de feiten vooruitlopen, vindt El Ouali. ,,We moeten nu naar de thema's kijken en elkaar versterken als dat wenselijk is. Maar we blijven autonome partijen.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5224 stemmen