Volledig scherm
© Facebook, Fenix Food Factory

Lofzang op Fenix Food Factory in Spaanse krant

'Een voedseltempel. Een combinatie van winkels en eetgelegenheden in een interessante, gastronomische ruimte in een oud pakhuis in de Nederlandse havenstad Rotterdam.' De Spaanse krant El Pais is lyrisch over de Rotterdamse Fenix Food Factory in de Fenixloodsen op Katendrecht. De krant is vooral onder de indruk van het, zeker voor Spaanse begrippen, vooruitstrevende concept waarbij de producten op een bijzondere plek meteen van de mensen die ze produceren, worden gekocht.

In de Fenix Food Factory, een dagelijkse ambachtelijke versmarkt in de Fenix Loods die eind mei is geopend, worden  onder meer zelfgemaakte worsten, romige kruidige kazen en mooi gebouwen Kaapse biertjes aan de man gebracht. Het is een paradijs voor liefhebbers van eten en drinken.

De ondernemers in de loods delen passie voor hun ambacht. Of ze nou koffie branden, cider verkopen of brood bakken. Ambachtelijk produceren, passie voor lekker eten en een onmiskenbare drive om de voedselindustrie te veranderen is wat iedereen in de Fenix Food Factory kenmerkt.

Hoge kwaliteit
Direct grote winst maken is niet het doel. Maar wel de kwaliteit hoog en voedselketen kort houden. En dat kan, volgens kaasmaakster Marijke Booij, door zoveel mogelijk zelf te produceren en te verkopen. ,,Alles wordt hier rechtstreeks aan de klant verkocht, dus zonder allerlei tussenschakels. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt,''

Het verhaal begon met de Kaapse brouwers die een geschikte ruimte zochten. Geïnspireerd door de Foodcourts in Londen werden bevriende ondernemers benaderd zich aan te sluiten en het resultaat, een dagelijkse versmarkt in de Fenix Loods 2.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam