Een koerier laat een klant zelf zijn pizza's uit een warmtezak pakken tijdens een bezorging aan huis. Bezorgbedrijven zoeken mensen.
Volledig scherm
Een koerier laat een klant zelf zijn pizza's uit een warmtezak pakken tijdens een bezorging aan huis. Bezorgbedrijven zoeken mensen. © ANP

Loket voor bedrijven die door de coronacrisis personeelsproblemen hebben: ‘Banen uitwisselen’

Door de coronacrisis loopt het aantal werklozen in de Rijnmond met enkele honderden in de week op. Tegelijkertijd hebben de zorg, logistiek, distributie, supermarkten, voedselproducenten en de techniek nu juist veel mensen nodig. Er is daarom een speciaal loket opgezet waar bedrijven zich kunnen melden als ze te veel of juist te weinig mensen hebben.

Het loket Rijnmond Werkt Door moet vraag en aanbod snel met elkaar in contact brengen, zegt de Rotterdamse wethouder Richard Moti (Werk en inkomen, PvdA). ,,Het uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk mensen aan het werk houden en werkgevers helpen om hun organisaties draaiende te houden. De economische en financiële gevolgen van het coronavirus kunnen zo hopelijk beperkt worden.’’ Hij roept de werkgevers op om contact op te nemen met het loket.  ,,Om te zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen.’’

De website rijnmondwerktdoor.nl is sinds vandaag in de lucht. Het digitale loket is een initiatief van de gemeenten in de arbeidsmarktregio Rijnmond, uitkeringsinstantie UWV, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB, de vakbonden FNV en CNV, het Havenbedrijf Rotterdam en de uitzendbureaus Randstad, Tempo-Team en USG.

Rijnmond is de eerste regio in Nederland die zo’n loket heeft opgezet. ,,We hopen dat andere arbeidsmarktregio’s dit goede voorbeeld zullen volgen’’, zegt Alex Groeneveld, operationeel directeur van Randstad Nederland.

Resultaten

Er zijn al resultaten geboekt. Randstad heeft door de coronacrisis een overschot aan productiepersoneel in de Rijnmond. Omdat de toevoer van onderdelen uit, onder andere, Frankrijk stil ligt kunnen ze geen werk meer aanbieden bij productiebedrijven. Bij Irado, beheerder in openbare ruimte in de regio, is er nog wel werk en daardoor heeft Randstad deze productiemedewerkers nu hier ingezet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam