Lopers Roparun koersen af op Coolsingel

UpdateDe eerste teams met deelnemers aan de Roparun zijn de finish op de Coolsingel over. De 321 teams die zaterdag vanuit Parijs en Hamburg begonnen aan de Roparun, worden vandaag allemaal verwacht in Rotterdam. De acht lopers van elk team, aangevuld met fietsers, verzorgers en chauffeurs hebben dan 500 kilometer naar Rotterdam afgelegd. 

Arie Wezemer van de Roparun kijkt uit naar vandaag: ,,Ik sta nu (rond 10.00 uur) bij de Daniel den Hoedkliniek. Hier verwacht ik de eerste lopers over een minuut of 20-30. De lopers mogen pas om 11.00 uur de Coolsingel op, maar dan zullen er ook meteen teams binnenkomen. De teams hebben geluk, er was regen voorspelt maar het is hartstikke mooi weer."

Volledig scherm
Deelnemers aan de Roparun van Allport Netherlands bv / 25 Friends Run 4 Life uit Barendrecht passeren de Belgische plaats Zele tijdens de non-stop estafetteloop naar Rotterdam. In totaal leggen 321 teams de meer dan 500 kilometers vanuit Parijs of Hamburg naar Rotterdam af. © ANP

Het eerste team dat de finish over kwam is het team NNNF Bergen op Zoom. Op de Coolsingel is het feest. ,,Het is hier super leuk", vertelt Rico Keijzer van het promoteam van de Roparun dat deelnemers feestelijk onthaald.

Volledig scherm
Het promoteam onthaalt de deelnemers op de Coolsingel. © Rico Keijzer

In de aanloop naar het evenement hebben de meer dan achtduizend teamleden van de non-stop estafetteloop met diverse acties zoveel mogelijk geld ingezameld voor 162 doelen, die proberen mensen met kanker de ziekte even te laten vergeten.

Het is altijd een speciaal moment, als de Roparun langs de Daniel den Hoedkliniek op Rotterdam-Zuid komt. Vele deelnemers kennen iemand die hier behandeld werden, of waren zelf patiënt. Dit jaar is deze doorkomst nog specialer, want het is waarschijnlijk de laatste keer. Voor volgend jaar Pinksteren zal de kliniek naar de nieuwbouw van het Erasmus MC in het Rotterdamse centrum verhuizen. De jonge drummer Jessie zweept hier het publiek extra op, ook om geld op te halen voor het Familiehuis dat ook naar het centrum zal verhuizen.

Het is emotioneel voor de lopers om patiënten te begroeten van de kliniek. Voor hen hebben ze de tocht afgelegd. 

Bij de Erasmusbrug wachtte Anke Zwiers uit Ouderkerk aan de IJssel op haar twee zonen en schoondochter Tamara die meelopen. Hun zus is overleden aan lymfeklier kanker toen ze 6 was. Het weerzien is emotioneel. 

Team Hogeschool Rotterdam komt onder 'We Will Rock You' de finish op de Coolsingel over. 

Ook voor team Ahoyrunners is vandaag een bijzonder moment. Zij verloren eerder dit jaar teamlid en initiatiefnemer van de Roparun Sjaak Bril aan kanker. Leonard Zwaal, captain van dit team: ,,We hebben de finish bereikt, maar we krijgen Sjaak er niet mee terug. We zijn er wel van overtuigd dat hij van bovenaf meekijkt."


In het Duitse Hamburg gaf presentatrice Sylvie Meis het startschot, in de Franse hoofdstad verricht oud-atlete Nelli Cooman de aftrap. De teams finishen vandaag tussen 11.00 uur en 19.00 uur op de Coolsingel in Rotterdam.

Vorig jaar leverde de 25e editie in totaal 5,4 miljoen euro op. In de afgelopen 25 jaar is ruim 67 miljoen euro bijeen gelopen en gefietst voor mensen met kanker.

Volledig scherm
Team Friesland komt langs de Daniel den Hoedkliniek. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6123 stemmen