Volledig scherm
De Europort Business School © Frank de Roo

Lot eliteschool in handen minister

De Europort Business School in Rotterdam dreigt de eerste Nederlandse hbo-instelling te worden waarvan de minister de accreditatie afpakt. Volgens de Onderwijsinspectie heeft de eliteschool studenten misleid en onterecht vrijstellingen verleend.

Minister Jet Bussemaker (onderwijs) heroverweegt momenteel de accreditatie van de Europort Business School. Als ze inderdaad besluit het keurmerk in te trekken, betekent dat vermoedelijk het einde van de particuliere, Rotterdamse hogeschool. Nieuwe studenten hebben dan geen recht meer op studiefinanciering en kunnen er geen erkend diploma met bijbehorende bachelor- of mastertitel behalen.

De Europort Business School is omstreden, en niet alleen om de misstanden die dit jaar bij de Onderwijsinspectie werden gemeld. Onderzoek van de Inspectie stelde in 2008 vast dat de school - net als minstens zeven andere particuliere hogescholen in Nederland - onzorgvuldig omgaat met buitenlandse studenten. Ook werden in 2011 en 2012 groepen Chinese studenten onterecht toegelaten tot een verkorte opleiding.

Afluisteren
Schooldirecteur Herman van Breda stelt echter dat het schoolbestuur onschuldig is. De Chinese studenten zouden zonder zijn medeweten hebben gesjoemeld met diploma's van hun vooropleidingen. 

Van Breda vecht met zijn advocaat tegen de negatieve oordelen van de Onderwijsinspectie, de Landelijke Commissie voor internationale opleidingen en dat van de NVAO, die de minister adviseert over het handhaven of intrekken van de accreditatie.

Het adviesorgaan staat niet op goede voet met de Europort Business School, niet in de laatste plaats door een afluisterzaak. In een poging aan te tonen dat de school de dupe is van zwartmakerij tapte de schooldirectie heimelijk gesprekken af in het klaslokaal waar de NVAO het vertrouwelijke onderzoek uitvoerde. Daarvoor zijn Van Breda en oud-directeur Martin Greefhorst onlangs door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf.

Een traject tot intrekking van een hbo-accreditatie is vaker opgestart, bijvoorbeeld na de misstanden bij hogeschool Inholland. Nooit eerder trok een minister het keurmerk daadwerkelijk in.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam