Volledig scherm
Chemiebedrijf Chemours, een afsplitsing van chemieconcern Dupont. © ANP

'Lozingen bedreigen drinkwater Krimpenerwaard'

De VVD in Krimpenerwaard waarschuwt opnieuw voor de lozing van GenX door het Dordtse bedrijf Chemours. De stof, die in het oppervlaktewater terechtkomt, zou op den duur gevaar kunnen opleveren voor het drinkwater dat wordt geleverd door waterbedrijf Oasen. 

De liberalen vinden dat in het laatste bestuurlijke overleg tussen bestuurders van Oasen, Chemours en de betrokken ambtelijke organisaties absoluut niet tegemoetgekomen is aan de belangen van de inwoners. ,,Er zijn zoveel onduidelijkheden dat Chemours gedwongen moet worden om nu gelijk te stoppen met GenX", meent de partij.

Quote

Er zijn zoveel onduide­lijk­he­den dat Chemours gedwongen moet worden om te stoppen

Ruud van der Wilt (VVD)

Ruud van der Wilt, raadslid voor de VVD in Krimpenerwaard, beklemtoont dat het drinkwater in zijn gemeente op dit moment veilig is. ,,Maar dat zou over drie tot vier jaar anders kunnen zijn als nu niet met de lozingen wordt gestopt."Het steekt Van der Wilt dat Chemours nog altijd geen vergunning heeft voor het verwerken van de gevreesde stof op eigen terrein. ,,Dat zou veel schelen", aldus de VVD’er.

Volgens hem is er in 2013 wat mis gegaan bij de vergunningverlening door het RIVM. ,,Ze hadden toen nog geen enkel idee wat de gevolgen van deze stof zijn. Niet alleen voor de volksgezondheid maar ook voor het milieu. Dat baart ons zorgen." Hij wijst erop dat GenX door de rivier niet alleen naar zee drijft. ,,Het gaat ook het leveringsgebied van Oasen in. Soms hebben we te maken met een lekkende IJssel."

Omstreden

Van der Wilt zet vraagtekens bij de maatschappelijke betrokkenheid van Chemours, dat al eerder onder vuur lag vanwege lozingen en uitstoot van vuile en gevaarlijke stoffen. ,,We vragen ons af wat die maatschappelijke betrokkenheid inhoudt, gezien de grote onduidelijkheid over de schadelijkheid van de stof en het feit dat deze zich stelselmatig ophoopt in het milieu. Deze stof hoort niet in het oppervlaktewater thuis. Kosten die worden gemaakt om de kwaliteit in de toekomst te garanderen, moeten worden betaald door de vervuiler."

De VVD noemt de huidige onderbouwing een uiterst zorgelijke en flinterdunne basis voor het verlenen van de vergunning. Die zou per direct ingetrokken moeten worden totdat er meer duidelijkheid is over de gevolgen, sluiten de liberalen van Krimpenerwaard af.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam