Volledig scherm
Burgemeester Edo Haan van Maassluis. © ANP

Maassluis in aanval tegen overlastgevende jeugd

In Maassluis is sinds vanavond een noodverordening van kracht. Hiermee wil de gemeente de overlast van Marokkaans-Nederlandse hangjongeren in het Burgemeestersplantsoen aanpakken. De gemeenteraad gaf vanavond laat groen licht voor het instellen van de noodverordening. De verordening duurt tot en met 11 oktober.

De tieners gooiden de afgelopen weken ruiten in en intimideerden omwonenden. ,,Door deze verstoringen is maatschappelijke onrust in de wijk ontstaan'', schrijft de gemeente in de motivatie voor de noodverordening. 

In het besluit staat onder meer dat mensen zich niet in groepen groter dan vier personen mogen ophouden, mensen die niet in de wijk wonen en daar 'geen redelijk doel hebben', zich er niet mogen ophouden en dat ze geen gelaatsbedekkende kleding mogen dragen 'die de identificatie door ambtenaren van politie bemoeilijkt of kan bemoeilijken', zoals capuchons en bivakmutsen.

Raadsleden roemden het 'daadkrachtige' optreden van burgemeester Edo Haan, die afgelopen zaterdag een noodbevel afkondigde. Dat deed hij nadat autochtone bewoners de straat op gingen tegen hangjongeren die de wijk onveilig maken. Een noodbevel is een zwaarder middel dan een noodverordening.

Kritiek
Volop kritiek was er gisteravond op de politie. Agenten zijn volgens raadsleden te langzaam en niet goed op de hoogte van de situatie. Haan: ,,De politie had er gewoon moeten zijn.'' Niemand is vooralsnog aangehouden. 

PVV-leider Geert Wilders bracht vanmiddag een bliksembezoek aan Maassluis. Hij ging langs bij 'slachtoffers van Marokkanenterreur'. De provinciale afdeling van Wilders' partij zei het 'slappe' optreden van burgemeester Haan tegen de 'Marokkaanse straatterroristen' te hekelen en vindt dat de Commissaris van de Koning in actie moet komen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8381 stemmen