Volledig scherm
Het Maasstad Ziekenhuis kampt met stijgende zorgkosten. © ANP

Maasstad verwacht zeven miljoen aan zorgkosten uit eigen zak te moeten betalen

Het Maasstad Ziekenhuis verwacht dit jaar zeven miljoen euro aan zorgkosten uit eigen zak te moeten betalen. Dit is meer dan verleden jaar.

Het ziekenhuis verwacht bij alle verzekeraars door het omzetplafond te schieten, maar er dreigt geen patiëntenstop. ,,Koste wat het kost willen we de deuren openhouden voor álle patiënten.''

Bij het Ikazia speelde dit jaar het probleem van het omzetplafond al in de eerste helft van het jaar op. Huisartsen kregen van verzekeraar VGZ het verzoek patiënten naar andere ziekenhuizen, zoals het Maasstad, te verwijzen.

VGZ stelt dat de verzekeraar vorig jaar al wist dat het plafond voor het einde van het jaar bereikt zou worden, omdat het Ikazia qua kosten harder groeit dan landelijk is afgesproken.

,,Als zorgverzekeraar hebben wij de wettelijke taak om de kostengroei in de zorg waar mogelijk te beperken'', was de eerdere uitleg.

Ook bij het Maasstad stijgen de zorgkosten, naar verwachting met twee procent. Dit omdat de veelal oudere patiënten met meer aandoeningen in het ziekenhuis terecht komen en ingewikkelde zorg nodig hebben. Dit betekent dat ook het andere ziekenhuis op Rotterdam-Zuid, waar patiënten uit de hele regio heengaan, meer kosten maakt dan door de verzekeraars worden vergoed.

Het Maasstad heeft in tegenstelling tot het Ikazia bij VGZ-verzekerden met een naturapolis een doorleverplicht. ,,Ik vind ook dat patiënten altijd bij ons als acuut ziekenhuis terecht moeten kunnen, maar ik moet ook denken aan de financiële toekomst van het ziekenhuis'', zegt voorzitter van de raad van bestuur Langenbach. Dit jaar verwacht het Maasstad zeven miljoen euro niet vergoed te krijgen.

De Nederlandse Zorgautoriteit stelde verleden week dat verzekerden goed moeten kijken of ze altijd bij hun eigen ziekenhuis terecht kunnen. Langenbach stelt echter dat het systeem eenvoudiger moet, omdat mensen in de wereld van doorleverplichten, omzetplafonds, restitutie- en naturapolissen snel de weg kwijtraken.

Afspraken

Zelf heeft het Maasstad verschillende afspraken met verzekeraars. Bij enkele komen alle kosten die gemaakt worden na het bereiken van het plafond, voor rekening van het ziekenhuis. ,,Dat is een oneerlijke afspraak omdat alle risico's bij het ziekenhuis liggen'', vindt Langenbach. Verzekeraar DSW, die de aanpak van VGZ eerder al schandalig noemde, pakt het anders aan. 

De extra kosten die voor extra patiënten worden gemaakt, zoals medicijnen en personeelskosten, worden wel vergoed. Voor de spoedeisende hulp heeft het ziekenhuis een afspraak gemaakt over één bedrag, dat hoger wordt als de doelen qua wachttijd en tevredenheid van patiënten worden gehaald of lager als dat niet zo is.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam