Maasstad verwacht zeven miljoen aan zorgkosten uit eigen zak te moeten betalen
Het Maasstad Ziekenhuis verwacht dit jaar zeven miljoen euro aan zorgkosten uit eigen zak te moeten betalen. Dit is meer dan verleden jaar.
Het ziekenhuis verwacht bij alle verzekeraars door het omzetplafond te schieten, maar er dreigt geen patiëntenstop. ,,Koste wat het kost willen we de deuren openhouden voor álle patiënten.''
Bij het Ikazia speelde dit jaar het probleem van het omzetplafond al in de eerste helft van het jaar op. Huisartsen kregen van verzekeraar VGZ het verzoek patiënten naar andere ziekenhuizen, zoals het Maasstad, te verwijzen.
VGZ stelt dat de verzekeraar vorig jaar al wist dat het plafond voor het einde van het jaar bereikt zou worden, omdat het Ikazia qua kosten harder groeit dan landelijk is afgesproken.
,,Als zorgverzekeraar hebben wij de wettelijke taak om de kostengroei in de zorg waar mogelijk te beperken'', was de eerdere uitleg.
Ook bij het Maasstad stijgen de zorgkosten, naar verwachting met twee procent. Dit omdat de veelal oudere patiënten met meer aandoeningen in het ziekenhuis terecht komen en ingewikkelde zorg nodig hebben. Dit betekent dat ook het andere ziekenhuis op Rotterdam-Zuid, waar patiënten uit de hele regio heengaan, meer kosten maakt dan door de verzekeraars worden vergoed.
Het Maasstad heeft in tegenstelling tot het Ikazia bij VGZ-verzekerden met een naturapolis een doorleverplicht. ,,Ik vind ook dat patiënten altijd bij ons als acuut ziekenhuis terecht moeten kunnen, maar ik moet ook denken aan de financiële toekomst van het ziekenhuis'', zegt voorzitter van de raad van bestuur Langenbach. Dit jaar verwacht het Maasstad zeven miljoen euro niet vergoed te krijgen.
De Nederlandse Zorgautoriteit stelde verleden week dat verzekerden goed moeten kijken of ze altijd bij hun eigen ziekenhuis terecht kunnen. Langenbach stelt echter dat het systeem eenvoudiger moet, omdat mensen in de wereld van doorleverplichten, omzetplafonds, restitutie- en naturapolissen snel de weg kwijtraken.
Afspraken
Zelf heeft het Maasstad verschillende afspraken met verzekeraars. Bij enkele komen alle kosten die gemaakt worden na het bereiken van het plafond, voor rekening van het ziekenhuis. ,,Dat is een oneerlijke afspraak omdat alle risico's bij het ziekenhuis liggen'', vindt Langenbach. Verzekeraar DSW, die de aanpak van VGZ eerder al schandalig noemde, pakt het anders aan.
De extra kosten die voor extra patiënten worden gemaakt, zoals medicijnen en personeelskosten, worden wel vergoed. Voor de spoedeisende hulp heeft het ziekenhuis een afspraak gemaakt over één bedrag, dat hoger wordt als de doelen qua wachttijd en tevredenheid van patiënten worden gehaald of lager als dat niet zo is.
Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Nog altijd pas 23 jaar, maar nu al toe aan zesde club in vijf landen: maak kennis met Sparta’s paradijsvogel
Wie zijn cv bekijkt, denkt te maken te hebben met een ervaren speler. Een paradijsvogel bovendien, die bij Sparta alweer toe is aan zijn zesde club verdeeld over vijf landen. Maar Jason Lokilo is nog altijd pas 23 jaar. De opvallende nieuweling is vastberaden zich te tonen in de eredivisie. -
Deze ‘Willy Wonka’ start zijn eigen actie met gouden wikkels bij chocoladerepen
Remko Vrijdag speelt vanaf september de rol van Willy Wonka in de eerste Nederlandse musicalversie van Charlie and the Chocolate Factory. Maar de échte Willy Wonka heet Joshua ‘Jos’ Schaap, meesterchocolatier bij het Heinenoordse Johnny Doodle. Net zo eigenzinnig als het personage uit de boeken van Roald Dahl start hij binnenkort zijn eigen gouden ticket actie. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
-
PREMIUM
In Rotterdamse nachtleven wordt schade ingehaald: ‘Extra uit m'n dak voordat clubs weer dicht moeten’
Bezoekers van het Blijdorp Festival, die zaterdagmiddag nog het gras van het Roel Langerakpark vertrapten, doken ’s nachts de clubs in. Bruist het Rotterdamse clubleven als vanouds, na jaren vol coronaleed? ,,Ik ben de schade flink aan het inhalen.” -
PREMIUMmade in 010
Van het timmeren van jenevervaten tot vastgoedpartij: dit eeuwoude bedrijf onderging flinke metamorfose
In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Een monsterklus. Ook voor het team van Tempel Bouw, een van oorsprong Schiedams bedrijf dat eind augustus het 119 jarig bestaan viert. Want om bestaande gebouwen te verduurzamen, moet je isoleren. Een andere belangrijke werkverschaffer: alle schademeldingen vanwege het extremer wordende weer. -
PREMIUM
Koopmanshuizen vielen Anja nooit op, nu woont ze er in haar eentje: ‘Dit erfgoed moeten we koesteren’
Het is een zowat ongezien stukje Rotterdam, de Koopmanshuizen aan de Rechter Rottekade. Verscholen in een jaren 70 woonwijk staan op de hoek met de Vriendenlaan drie panden uit 1756. Bewoonster Anja Berkelaar hoopt met haar boek Rotterdamse Rococo op meer aandacht voor dit schaarse 18e-eeuwse erfgoed in de stad, dat op een haar na het bombardement overleefde.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam