Maasstad Ziekenhuis schaalt reguliere zorg af, beddentekort dreigt vanwege coronapatiënten
Het Maasstad Ziekenhuis gaat vanaf maandag een deel van de reguliere ziekenhuisafspraken afzeggen. Vanwege de toestroom aan covid-19-patiënten dreigt in het Rotterdamse ziekenhuis een tekort aan bedden te ontstaan.
Delen per e-mail
Het gaat om maximaal 20 procent van de reguliere zorg. ,,Behandelingen zoals liesbreuk- of heupoperaties. Alleen zorg waarvan het medisch verantwoord is om af te zeggen”, zegt persvoorlichter Esther Godijn. De acute behandelingen gaan door, net als de oncologische zorg.
Het is nog niet zo ver als in maart en april, toen we veel meer moesten afschalen.
Net als andere ziekenhuizen, ziet het Maasstad Ziekenhuis het aantal coronapatiënten toenemen. ,,Ze komen binnen via de spoedeisende hulp en belanden in de klinische bedden", zegt Godijn. Dat zijn bedden die eigenlijk zijn bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld uit een operatie komen.
In tegenstelling tot de eerste golf, ligt de druk nu op de capaciteit van ‘gewone’ ziekenhuisbedden. Eerder lag het probleem bij de intensive care. Het aantal patiënten op de IC is nu vrij laag.
60 procent
Dit is heel vervelend voor onze patiënten. Maar we moeten keuzes maken.
,,Het is nog niet zo ver als in maart en april, toen we veel meer moesten afschalen", zegt Godijn. Toen was het ziekenhuis genoodzaakt tot wel 60 procent af te schalen.
Sommige patiënten wiens behandeling niet doorgaat, hebben al een telefoontje van het ziekenhuis gekregen. Mogelijk zijn het mensen van wie de zorg voor de tweede keer wordt afgezegd. ,,Dit is heel vervelend voor onze patiënten. Maar we moeten keuzes maken.”
Acht nieuwe bedden
Vergelijk het met door Londen rijden tijdens de spits in een handgeschakelde auto, terwijl je een automaat gewend bent.
Op de intensive care-afdeling is nu wel voldoende plek, volgens Godijn. Dat komt onder meer vanwege de acht nieuwe bedden, een betere opstelling én een opleiding voor personeel.
Tijdens de eerste coronagolf werd de uitslaapkamer van de intensive care halsoverkop omgebouwd tot extra intensive care om de vele coronapatiënten aan te kunnen. Dit gebeurde met geleende en gehuurde apparatuur. Het gevolg: álles lag bij elk bed anders. Intensivist Hans van den Bout: ,,Vergelijk het met door Londen rijden tijdens de spits in een handgeschakelde auto, terwijl je een automaat gewend bent. Dat vroeg heel veel van onze verpleegkundigen.”
Fikse verbouwing
Alle 27 kamers op de afdeling zijn nu, na een fikse verbouwing, identiek. Van den Bout: ,,Als je de ziekste personen van het land verzorgt, wil je dat alles klopt. Het geeft meer innerlijke rust. Anders vraag je je steeds af of die meting wel klopt. En of die pomp goed werkt. Hopelijk houden onze verpleegkundigen het zo langer vol.”
De afgelopen maanden zocht het ziekenhuis binnenshuis naar extra personeel voor de intensive care. Het leverde 42 medewerkers op die zich nu laten bijscholen. Het idee is dat zij ic-verpleegkundigen assisteren bij grote drukte.
Teamleider William Boender: ,,Verplegen op de intensive care is een kunst. Het kost tijd om dat te kunnen. Het bijgeschoolde personeel leert bijvoorbeeld om in een acute situatie het juiste gereedschap te vinden en te assisteren bij handelingen. Dat is onmisbaar in een crisis.”
Verplegen op de intensive care is een kunst. Het kost tijd om dat te kunnen. Het bijgeschoolde personeel leert bijvoorbeeld om in een acute situatie het juiste gereedschap te vinden.
Record: 301 besmettingen op één dag
Of de uitbreiding voldoende is om een tweede coronagolf aan te kunnen, moet blijken. De hoop is dat de werkdruk voor de verpleegkundigen nu, met de aangepakte afdeling, íets zal afnemen. Boender: ,,De vorige keer hebben we het gered. Belangrijk was toen dat veel mensen zich aan de regels hielden. Daar zit voor een groot deel de sleutel tot succes.”
Rotterdam geldt nog altijd als één van de grootste coronabrandhaarden van het land. Vrijdag meldde het RIVM 301 nieuwe besmettingen in de Maasstad, een recordaantal.
In het Maasstad ‘neemt het aantal coronapatiënten toe’, meldt het ziekenhuis. De organisatie kan niet kwijt om hoeveel personen het precies gaat. Tijdens de eerste golf overleefde meer dan 85 procent van deze patiënten hun verblijf op de intensive care van het Rotterdamse ziekenhuis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de boompjes
In deze woontorens ga je de keuken en de woonkamer delen met je buren
De twee woontorens die pal aan de Maas verrijzen, hebben een naam gekregen. Wethouder Bas Kurvers (VVD, Bouwen) heeft de naam onthuld: Clubhouse Boompjes. Het is een bijzonder woonconcept waar ‘delen’ voorop staat. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Ontluisterend dagboek van Ahoy-directeur Jolanda Jansen: ‘Ik las over die kamerbrief en werd echt gek’
-
Brandweer en ANWB demonteren auto om poes uit de motor te redden
Een poes die een warm plekje in een auto in de Rotterdamse Sophiastraat zocht, manoeuvreerde zichzelf daarmee onbedoeld in een levensgevaarlijke positie. Het diertje kwam zondagmorgen vast te zitten in de motor van de wagen, maar gelukkig voor haar trokken hulpdiensten alles uit de kast om de poes te bevrijden. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
Deze thuiswerktrui is er júist voor wie niet thuiswerkt: Opbrengst naar zorgpersoneel
Voor het goede doel is er nu de ‘Thuiswerktrui’. De comfortabele sweater is gemaakt voor alle regiogenoten die deze coronatijd thuis moeten werken en hun collega’s en werkplek missen. Maar ook om aandacht te vragen voor iedereen die wél dagelijks de deur uit moet met alle risico’s van dien, zoals zorgmedewerkers die in de frontlinie staan. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Politie valt met kogelwerende vesten pand binnen en vindt grote hoeveelheid hennep dankzij anonieme tip
In een pand aan de Bredeweg in Zevenhuizen troffen agenten zaterdagmiddag een ‘aanzienlijke hoeveelheid’ hennep aan. De politie viel met kogelwerende vesten het pand binnen na een anonieme tip. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam