Volledig scherm
De Spoedeisende Hulpafdeling van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. © anp

Maasstad Ziekenhuis zet in op snelheid bij spoedhulp

Patiënten die naar de spoedeisende hulp van het Maasstad Ziekenhuis komen, worden sneller geholpen. De tijd tussen binnenkomst en ontslag moet vijftien minuten korter. Dat is één van de doelen die voor dit jaar zijn afgesproken met drie grote verzekeraars.

Het is de eerste keer dat de afspraken met zorgverzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis gaan over het verbeteren van de totale spoedzorg in het Rotterdamse ziekenhuis en niet over de vergoeding voor medische handelingen. Dit is een nieuwe manier om af te spreken hoeveel geld een ziekenhuis krijgt.

Er zijn duidelijke doelen gesteld. Het Maasstad moet patiënten dus sneller helpen, maar ook de tevredenheid van de patiënten verhogen, meer samenwerken met de huisartsenpost en voorkomen dat het ziekenhuis ‘sluit’ voor ambulances. Dit gebeurt nu soms als het te druk is in het Maasstad.

Quote

We geloven dat we met deze nieuwe afspraken de zorg beter kunnen maken

-VGZ

Het uiteindelijk doel is om te zorgen dat wie met spoed zorg nodig heeft, dit in het Maasstad kan krijgen. Om patiënten sneller te helpen, is er nu bijvoorbeeld een CT-scan op de spoedeisende hulp om sneller diagnoses te stellen. Ook is er een sneltest voor griep.

Als het Maasstad de doelen mist, dan krijgt zij geen boete. ,,Het ziekenhuis krijgt een vaststaand bedrag voor de spoedeisende zorg. Daar gaat niet opeens geld van af. Maar als het ziekenhuis een doel wel redt, dan staat daar een beloning tegenover’’, vertelt een woordvoerder van VGZ. ,,Die beloning is een prikkel om de zorg beter te maken.’’

Verzekeraars kiezen tegenwoordig vaker voor afspraken over het verbeteren van de zorg in plaats van het leveren van zorg. Zilveren Kruis heeft dit bijvoorbeeld ook gedaan met het Erasmus MC over de zorg aan patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct.

Bij de andere ziekenhuizen in de Rotterdam regio zijn de afspraken met de verzekeraars nog zoals vroeger. ,,We geloven erin dat we de zorg voor de patiënt met deze innovatieve afspraken beter kunnen maken, maar kijken eerst hoe dit loopt’’, stelt VGZ.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam