Volledig scherm
Een omvangrijk maatregelenpakket moet Rotterdam behoeden voor het gevreesde verkeersinfarct rond de langdurige afsluiting van de Maastunnel. © anp

Maastunnelinfarct te lijf met geld en cadeaus

Automobilisten kunnen geld en cadeaus verdienen als zij tijdens de grote Maastunnelrenovatie het centrum van Rotterdam mijden. Ook breiden attracties in de stad hun openingstijden uit om verkeerschaos te voorkomen.

Quote

Wij denken dat dit maatrege­len­pak­ket de verkeers­pro­ble-men het hoofd biedt

Monique Monster

Een omvangrijk maatregelenpakket moet Rotterdam behoeden voor het gevreesde verkeersinfarct rond de langdurige afsluiting van de Maastunnel. Behalve om het belonen van spitsmijders en het langer openhouden van publiekstrekkers gaat het ook om kortingsacties voor het openbaar vervoer, het gebruik van leenfietsen en deeltaxi's en het uitbrengen van een speciale informatie-app. Dat heeft filebestrijdingsorganisatie Verkeersonderneming bekendgemaakt.

In de stad zullen bovendien verkeersregelaars staan, verkeerslichten krijgen andere instellingen en enkele straten gaan op de schop voor betere doorstroming.

Het werk aan de Maastunnel begint in juli. De drukste oeververbinding van Rotterdam is voor groot onderhoud twee jaar lang afgesloten van noord naar zuid. Van zuid naar noord blijft een buis geopend. Volgens berekeningen zullen zo'n 30.000 automobilisten andere routes zoeken. De alternatieve oeververbindingen, de Erasmusbrug en de Willemsbrug, kunnen al dit uitwijkende Maastunnel-verkeer niet verstouwen.

Avondspits
Om te voorkomen dat de stad volledig vaststaat, moet het aantal ritten zeker in de avondspits dagelijks met 2.000 omlaag. Het maatregelenpakket dat ingenieursbureau ARS Traffic & Transport Technology nu in opdracht van de gemeente Rotterdam en de Verkeersonderneming heeft bedacht, mikt op 2.400 'spitsmijdingen'.

Automobilisten die vaak in de avondspits van noord naar zuid rijden, krijgen voor de zomer het aanbod om mee te doen aan het spitsmijdenproject. Een jaar lang kunnen zij per dag dat hun auto op de drukste tijden wegblijft uit het centrum van Rotterdam enkele euro's verdienen. Daarnaast krijgen zij een ov-abonnement met korting aangeboden.

Volledig scherm
Diergaarde Blijdorp overweegt langer open te blijven, zodat bezoekers niet in de avondspits belanden. © anp

Attracties
Na twaalf maanden maakt de dagelijkse vergoeding plaats voor spaarpunten. De spitsmijders kunnen dan kortingen scoren voor attracties of met de punten Rotterdamse producten kopen in een speciale webshop.

Ten zuiden van de Maastunnel komt een parkeerterrein waar de leenfietsen en deeltaxi's op forensen wachten. De precieze plek daarvan is nog niet bekend. Voor het maatregelenpakket heeft de Verkeersonderneming een soort prijsvraag gehouden. ARS T & TT heeft nu te horen gekregen dat ze als beste uit de bus is gekomen, zegt Monique Monster van de Verkeersonderneming. ,,Wij denken dat dit pakket de verkeersproblemen het hoofd biedt. ARS kan nu aan de slag.''

De gesprekken met de Rotterdamse attracties lopen al. Bij Diergaarde Blijdorp zijn ze zo ver gevorderd dat die bevestigt oren te hebben naar verruiming van de openingstijden tot 19.00 uur. Nu sluit Rotterdams grootste publiekstrekker midden in de avondspits, om 17.30 uur, de poorten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8648 stemmen