Maeslantkering is weer open

VideoDe Maeslantkering werd vandaag gesloten vanwege de hoge waterstand, de storm én om te oefenen. De laatste keer dat de kering dicht ging tijdens slecht weer was in 2007. Even voor 21.00 uur ging de Maeslantkering weer open.

Volledig scherm
Belangstellenden staan bij de Maeslantkering in afwachting van de sluiting. Vanwege hoogwater gingen alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat dicht. © ANP

Voor het eerst sloten vandaag alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat.  Dat de vijf keringen nog nooit eerder op dezelfde dag dicht waren, komt door de regel dat de Maeslantkering pas bij 3 meter boven NAP dichtgaat. ,,Die waterstand van 3 meter boven NAP is bij storm nog nooit voorgekomen bij Rotterdam'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het peil waarbij de Maeslantkering dichtgaat werd vandaag eenmalig verlaagd naar 2,60 meter boven NAP, zodat kan worden gekeken hoe dit waterwerk onder stormcondities functioneert.

Volledig scherm
2018-01-03 16:10:02 HOEK VAN HOLLAND - Belangstellenden staan bij de Maeslantkering in afwachting van de sluiting. Vanwege hoogwater gingen alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat dicht. ANP ROBIN UTRECHT © ANP

In 2007 was de Maeslantkering ook eens gesloten tijdens een storm. Ook toen was het peil voor sluiting verlaagd naar 2,60 meter boven NAP. De andere drie keringen waren destijds niet allemaal dicht, zoals woensdag wel het geval is.

De Maeslantkering is tussen 1991 en 1997 gebouwd. De bescherming bestaat uit twee drijvende deuren, die midden op het water samenkomen en naar de bodem zakken. Veel belangstellenden kwamen op de sluiting af. ,,Ik hoorde dat het uniek was, dus dat wilde ik wel zien". 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Mensen staan bij de Maeslantkering in afwachting van de mogelijke sluiting. © ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam