Volledig scherm
Een winkel in het Lage Land heeft na diefstal beelden van een beveiligingscamera op Facebook gezet. © Pixabay, bewerking ADR

Mag dat wel? Tabakszaak zet camerabeelden van diefstal op Facebook

In een poging winkeldieven te pakken te krijgen heeft een tabakszaak in het Rotterdamse Lage Land beelden van een beveiligingscamera op Facebook gezet. Het is overigens maar de vraag of de eigenaar van de zaak er goed aan doet en de dieven er juist door het openbaar maken niet erg gemakkelijk vanaf zullen komen.

Op de beelden zijn twee jongeren te zien. ‘Zouden jullie de iPad-stekker willen komen afrekenen?’, zo valt op de Facebookpagina van de zaak te lezen. Het team van de winkel kondigt aan de politie en de school van het tweetal te waarschuwen wanneer de twee de stekker niet ‘voor 8 juni’ komen afrekenen. 

Nu de deadline is verstreken zegt eigenaar Danny Swanborn desgevraagd dat het tweetal zich nog niet heeft gemeld. Een wijkagent heeft het meisje van het stel al herkend, maar Swanborn geeft aan nog geen aangifte te hebben gedaan. Op de vraag of hij zomaar camerabeelden online mag zetten antwoordt Swanborn nuchter: ,,Nee, maar stelen mag ook niet”.

Quote

Wat houd je dan over? Paar uurtjes taakstraf?

Charlotte Meindersma, Charlotte's Law

Social media-jurist Charlotte Meindersma verklaart desgevraagd dat de zaak de beelden inderdaad niet online had mogen zetten. Wel is het maken van beelden met een bewakingscamera handig voor de politie. Daarbij gelden dan ook nog eens verschillende voorwaarden. Uiteindelijk bepaalt de politie dan of die beelden openbaar worden gemaakt. ,,Opsporing is een taak van de politie”, zegt Meindersma. Alleen voor zwaarder vergrijpen zal zo’n middel worden gebruikt, dus voor een snoertje zal de politie geen beelden online zetten. 

Meindersma vraagt zich ook af wat het openbaar maken nu betekent voor deze zaak. De straf voor het stelen van een kabeltje zal - zeker voor jongeren - waarschijnlijk niet al te hoog zijn en met het ongeoorloofd openbaar maken van de beelden maken ze dan ook nog kans op strafvermindering. ,,Wat houd je dan over? Paar uurtjes taakstraf?” ,,Misschien oordeelt de rechter wel dat ze nu al genoeg gestraft zijn”, zo overweegt Meindersma nog.

Elke ochtend up-to-date van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam