Angelo Alias Montesinos (links) met advocaat Winston de Brouwer.
Volledig scherm
Angelo Alias Montesinos (links) met advocaat Winston de Brouwer. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Man die gewapend het Rotterdamse stadhuis binnenliep, krijgt schadevergoeding om hardhandige arrestatie

UpdateEen man die vorig jaar met een mes het Rotterdamse stadhuis binnenliep en hardhandig werd gearresteerd, heeft een schadevergoeding van 7660 euro ontvangen.

Angelo Alias Montesinos (30) was ten einde raad toen hij op 26 juni 2018 naar de Coolsingel toog. Met een flink keukenmes in zijn hand wandelde hij de centrale hal van het stadhuis binnen en schreeuwde dat hij burgemeester Aboutaleb wilde spreken. Hij lag al geruime tijd in de clinch met de gemeente die zijn uitkering had gekort en een boete had opgelegd omdat hij een gokwinst van 1000 euro niet had opgegeven.

De verwarde en geëmotioneerde Rotterdammer werd in de hal opgevangen door een beveiliger, die hem kalmeerde en hem overhaalde het mes op de balie te leggen. Daarna ging het alsnog mis. Een agent in burger greep Alias Montesinos in zijn nek omdat hij niet zeker wist of hij niet nog een wapen bij zich had.

Taser 

De Rotterdammer verzette zich echter hevig, waarna meerdere agenten te hulp schoten. Zij hadden pepperspray, een taser en een politiehond nodig om hem in de boeien te slaan. Alias Montesinos liep ernstige beetwonden op en moest naar het ziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie vervolgde de Rotterdammer wegens bedreiging. Hij verklaarde ter zitting dat zijn bezoek aan het stadhuis een noodkreet was. Hij hoopte dat iemand, desnoods Aboutaleb, zijn problemen zou oplossen. Met het mes had hij alleen zichzelf iets willen aandoen als hij weer van het kastje naar de muur zou worden gestuurd.

Schuldigverklaring

De aanklager eiste een schuldigverklaring zonder straf omdat Alias Montesinos al voldoende was gestraft met zijn heftige arrestatie. De rechtbank ging een stap verder en sprak hem vrij. ‘Zijn gedrag was een uiting van onmacht en frustratie. De manier waarop hij zijn gevoelens uitte, kan niet door de beugel, maar omstanders hebben niet het idee gehad dat hij hen iets zou aandoen’, luidde het vonnis.

Quote

Mijn cliënt wilde een statement maken dat de politie niet goed overweg kan met het gebruik van politiehon­den bij aanhoudin­gen

Winston de Brouwer

Met de vrijspraak op zak stelde Alias Montesinos de politie aansprakelijk voor zijn materiële en immateriële schade. Na onderhandelingen tussen beide partijen kreeg de Rotterdammer onlangs 5000 euro letselschade uitgekeerd. Ook de kosten voor rechtsbijstand à 2660 euro zijn vergoed. Advocaat Winston de Brouwer is tevreden met de uitkomst. ,,Mijn cliënt wilde een statement maken dat de politie niet goed overweg kan met het gebruik van politiehonden bij aanhoudingen. Dat is gelukt. Wij zijn tevreden met deze uitkomst.’’

Reactie Politie

Desgevraagd laat een zegsvrouw van de politie weten dat er ‘vanuit coulance is overgegaan tot het uitkeren van een schadevergoeding’. Daarbij laat zij weten ‘dat gezien de dreiging die van de verdachte uitging het toegepaste geweld noodzakelijk was voor de aanhouding en als rechtmatig wordt beschouwd’. 

De zaak is wel intern bij de politie geëvalueerd, ‘in verband met de toepassing van meerdere geweldsmiddelen en de onderlinge communicatie daarover tussen de betrokken politieambtenaren. Dat had beter gekund’, laat de politie weten in een reactie aan deze krant. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam