Volledig scherm
Nirmalkoemar B. (40) staat vandaag voor de rechter omdat hij zijn dochtertje Diya (8) op 15 maart in het Maasstad ziekenhuis zou hebben doodgestoken. © Jan Hensema

Man die zijn dochtertje doodstak ‘schreeuwde bij instanties om hulp’

UPDATEDe 40-jarige Rotterdammer Nirmalkoemar B., die heeft bekend op 15 maart zijn 8-jarige dochtertje Diya te hebben gedood, had al wekenlang bij meerdere instanties gevraagd om hulp. Hij vreesde voor zijn eigen leven en het welzijn van zijn dochter Diya.

De gescheiden vader klopte de weken voor de dramatische gebeurtenis aan bij de politie, zijn huisarts, Veilig Thuis, het Maasstad Ziekenhuis en zelfs de school van zijn dochter. Daar meldde hij dat het thuis niet goed ging. Mirjam Levy, de advocaat van Nirmalkoemar, gaf tijdens de zitting aan dat de man meermalen was bedreigd; zelfs met de dood. Uit welke hoek die bedreigingen kwamen is nog altijd onduidelijk, maar haar cliënt raakte er geestelijk van in de war en kreeg zelfs lichamelijke klachten. Of die bedreigingen er ook echt waren, moet nog blijken. De verdachte heeft er volgens zijn advocaat in elk geval één keer aangifte van gedaan. 

Nirmalkoemar maakte zich zorgen om zijn dochter, omdat naar zijn zeggen alleen hij voor haar kon zorgen. De dag van haar dood was Nirmalkoemar met klachten naar het Maasstad Ziekenhuis gegaan. Hij had zijn ex  gevraagd hem en Diya, die bij hem was, te brengen. Daar vroeg hij naar het crisisteam en kreeg hij wat telefoonnummers. 

Niet serieus genomen

Volledig scherm
Bij de school hing een foto van het doodgestoken meisje. © AD © AD

Volgens zijn advocaat voelde de man zich niet serieus genomen en besloot hij daarom met zijn dochter in het ziekenhuis te wachten tot hij zich weer niet goed zou voelen, zodat hij meteen kon worden opgenomen. Zover kwam het niet. Diya werd gevonden in een behandelkamer op de afdeling radiologie. Ze was gestoken met een schaar en gewurgd. ,,Diezelfde avond ging het goed fout en is er een jong meisje om het leven gebracht’’, sprak de advocaat tijdens de zitting. Wat uiteindelijk heeft geleid tot dood van het meisje, is nog onduidelijk.

In het Pieter Baan Centrum wordt in juli en augustus onderzoek gedaan naar de geestestoestand van Nirmalkoemar. Zijn advocaat wil niet zeggen of hij de fatale dag mogelijk in de war was. ,,Daar kan ik nog niks over zeggen. Er moet onderzoek naar worden gedaan’’, reageerde ze na de zitting. 

Twee weken na de schokkende gebeurtenis liepen zo’n driehonderd mensen in Rotterdam-Hoogvliet een stille tocht voor Diya. De herdenkingswandeling vertrok bij de Zalmplaatschool waar Diya op school zat en eindigde bij het huis van Diya’s vader, waar kinderen en hun ouders bloemen en knuffels in de voortuin legden.

Buren van de vader zeggen zich niet voor te kunnen stellen dat hij zijn dochter iets heeft aangedaan. ,,Hij was idolaat van zijn dochter’’, reageerde een buurman. ,,En nooit hebben we signalen gekregen dat er iets loos was. Hij woont hier al zo’n tien jaar en eigenlijk was Diya altijd bij hem. Soms zagen we dat haar moeder haar kwam ophalen.’’

Bekijk hier de beelden van de stille tocht die voor Diya werd gehouden.

Volledig scherm
De kinderen liepen de stille tocht met witte bloemen en witte lampionnen. © Jan de Groen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8524 stemmen