Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Man noemt vechtsportleraar ‘pedoseksueel’ en krijgt straf

De 53-jarige oud-karatekampioen John K. uit Arnhem is dinsdag in Rotterdam voor het verspreiden van een smaadschrift over een Schiedamse vechtsportleraar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Vanaf begin 2016 tot november 2017 noemde John K. de Schiedamse karateschoolhouder op Facebook ‘een veroordeelde pedoseksueel’, ‘roofdier’, ‘gevaar voor kwetsbare kinderen’ en ’een kakkerlak’. Verder maakte hij er gewag van dat de Schiedammer veroordeeld zou zijn voor seks met een minderjarig meisje.

Tijdens de zitting, die werd bijgewoond door veel karatevrienden van de verdachte, ontstond enig tumult toen één toehoorder op de publieke tribune een spandoek ontvouwde met de tekst: ‘Pedofielen zijn kakkerlakken’. Na de komst van parketpolitie en verwijdering van de demonstrant, keerde de orde terug.

‘Dit neigt naar stalking’

De aanklager eiste voor het verspreiding van de internetberichten een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. ,,We leven in een rechtstaat en het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter speelt. Ook al is het slachtoffer veroordeeld, dan nog heeft u niet het recht om daar zolang en zo intensief, ruchtbaarheid aan te geven. Dit neigt naar stalking”, aldus de aanklager.

Verdachte meldde slechts met zijn berichtgeving het algemeen belang te hebben willen dienen. Extra woede zou zijn opgewekt door een ‘tegenbericht’ van de Schiedammer over het tragisch overlijden van een kind van John K.

,,Het was reactie op reactie. Deze veroordeelde pedoseksueel verschijnt op symposia, trainingen, bij wedstrijden en geeft lessen. Ik wil dat hij stopt en zich laat behandelen om de kinderen te beschermen. De staat laat hem gewoon weer lesgeven; ook aan minderjarigen”, aldus verdachte.

Eigen rechter spelen

,,Als de bonden dat toestaan en de rechter heeft lesgeven en omgang met minderjarigen nooit expliciet verboden, is het niet aan u om op deze wijze te proberen uw zin te krijgen”, stelde de Rotterdamse rechter. De reactie van de veroordeelde: ,,Dan blijf ik voortaan anoniem en is er een kans dat men voor eigen rechter gaat spelen om het te stoppen.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8027 stemmen