Volledig scherm
Rellen bij het Turkse consulaat aan Westblaak tijdens het weekend. © ANP

Man opgepakt voor geweld tijdens rellen bij Turks consulaat

Het rechercheteam dat de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam van afgelopen weekend onderzoekt heeft vandaag een arrestatie verricht. Een 36-jarige man uit Schiedam is opgepakt voor openlijke geweldpleging en een poging tot zware mishandeling, liet de politie weten. 

De man wordt ervan verdacht dat hij aan de Westblaak een agent tegen zijn hoofd heeft geschopt. De agent lag op de grond. Hij droeg een helm, maar die brak door een harde trap tegen zijn hoofd. Uiteindelijk bracht de politieman het er met lichte verwondingen vanaf. Hij deed aangifte.

Op de avond van de rellen rond het verhinderde bezoek van de Turkse minister van Familiezaken Kaya werden al achttien betrokkenen aangehouden. De gemeenteraad van Rotterdam debatteert vandaag over de ongeregeldheden.

Geen spijt

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft geen spijt dat hij in het openbaar gesproken heeft over de schietinstructie aan het speciale aanhoudingsteam DSI. Het team was opgeroepen om beveiligers van de Turkse minister Kaya aan te houden en eventueel te ontwapenen.

Quote

Als je een arrestatieteam oproept, dan is de kans aanwezig dat het wapen wordt gebruikt

Ahmed Aboutaleb

Dat zei Aboutaleb vandaag in het debat met de Rotterdamse gemeenteraad, waar vragen waren gerezen over zijn woorden na het beëindigen van de gebeurtenissen rond het Turkse consulaat-generaal in de Maasstad.

,,Als je een arrestatieteam oproept, dan is de kans aanwezig dat het wapen wordt gebruikt'', aldus Aboutaleb. Hij zei daar niet geheimzinnig over te willen doen, ook al besloot premier Mark Rutte daarover niets te zeggen. ,,Dit was live in beeld op televisie, dan moet je zo'n vraag naar waarheid beantwoorden, hoe heftig zo'n antwoord ook is. Het doel was om twaalf mogelijk bewapende beveiligers van de Turkse minister aan te houden.''

De burgemeester verwacht ondanks twijfels in de gemeenteraad geen problemen met de demonstratie van morgen. Dan zullen volgens hem naar schatting tweehonderd mensen demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland. Hij sluit echter niet uit dat ook geprotesteerd wordt tegen het optreden van de Rotterdamse politie, waarover in Turkije veel te doen was.

Gesprek

Aboutaleb heeft een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van ,,vele schakeringen uit de Turkse gemeenschap in Rotterdam''. Dat gebeurde in stilte vanwege de bestaande spanningen. In het overleg is volgens hem gesproken over een gebaar in de richting van horecaondernemers die schade hebben geleden.

De burgemeester heeft zich verder bij minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) beklaagd over het optreden van de Turkse consul in Rotterdam. Daar wil hij het verder bij laten, ,,dat signaal is belangrijk genoeg''. Aboutaleb zegt geen reden te zien om aan te sturen op een sluiting van het Turkse consulaat-generaal In Rotterdam. Dat is volgens hem belangrijk voor de Turkse gemeenschap in ons land en voor de handelsrelaties.

Een motie van Leefbaar Rotterdam, die de aanwezigheid van het Turkse consulaat in Rotterdam onwenselijk noemde, werd met dertig tegenstemmen verworpen.