Volledig scherm
PREMIUM
© John de Pater

'Manchester is beter dan Rome'

FeyenoordfansFeyenoordfans veroverden gisteren de straten van Manchester. ,,Het is hier veel beter dan in Rome twee jaar geleden.''

Quote

Het is hier veel beter dan in Rome, twee jaar geleden

Shane uit Rotterdam

Duizenden fans zijn in de Engelse stad om toe te leven naar de wedstrijd van het jaar. Een oudere voorbijgangster beweegt lachend haar handen in de lucht. Ze dirigeert de supporters die vanaf het terras van Sinclairs Oyster Bar haar toezingen.

Feyenoord is in de stad
Fans brengen de dag voor de wedstrijd door met een Engels biertje. Ze joelen als de Engelse politie voorbij rijdt in een opvallende busje. Af en toe klinkt een 'hand in hand kameraden' over de kerstmarkt.

,,Het is gezellig hier", vindt Shane uit Rotterdam. ,,Het is hier veel beter dan in Rome, twee jaar geleden. De politie heeft het naar mijn gevoel beter in de hand. Ze provoceren niet zo." Luuk is met zijn twee vrienden ('de enige drie Feyenoordsupporters uit Alkmaar') in het National Footballmuseum. ,,We zijn vroeg gekomen omdat de vliegtickets goedkoper waren voor dinsdag. Het is ook een leuke stad om te bekijken." De drie hebben een officieel kaartje, voor een uitvak. ,,Ik denk dat we met 3-0 gaan winnen", grijnst hij.

Voor de Oyster staat John wedstrijdsjaals te verkopen, voor een tientje. ,,Ze houden van zingen", zegt hij, met een blik op zijn klanten. ,,In deze pub komen altijd supporters van de uitploegen. Vooral Europese. Vorig jaar ging het hier mis, met een stel Polen en supporters van Sevilla. Ineens sloeg de vlam in de pan. Het meubilair vloog door de lucht. Ik stond er bovenop. Deze supporters lijken me wel oké. Het zijn goeie lui." Het terrasmeubilair is bovendien inmiddels zo massief dat gooien haast onmogelijk is. Voor het terras staat een bewaker. ,,No comment", bromt hij.

Willem en Iris uit het Friese Harkema zijn 's middags één van de eersten die een polsbandje komen halen bij het omwisselpunt dat Feyenoord heeft ingesteld op Victoria Station. ,,Als ze winnen doe ik het nooit meer af", zegt Iris. Ze maken een kleine vakantie van hun trip naar Manchester. ,,Het is hier fantastisch. We zijn vanmorgen in het stadion geweest. We stonden voor het uitvak. Straks zitten we daar zelf. Dat is toch geweldig?"

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8768 stemmen