Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archieffoto ANP

Mantelzorgfonds voor wie werkt bij kapper, garagehouder of andere kleine ondernemer

GroenLinks wil dat ook Rotterdammers die bij een kleine ondernemer in dienst zijn, zoals een kapper of garagehouder, makkelijk even minder kunnen werken om voor een naaste te zorgen. Een mantelzorgfonds zou moeten helpen, zodat de werkgever niet in de financiële problemen komt als een medewerker tijdelijk wegvalt.

Raadslid Jeroen Postma maakt zich zorgen over de Rotterdammers die naast hun baan voor een naaste zorgen. ,,Bijna 100.000 Rotterdammers zijn mantelzorger naast hun werk. Van hen hebben er maar liefst 27.000 moeite met het combineren van de twee. Dat kan ertoe leiden dat ze minder gaan werken of helemaal stoppen. Ook kunnen ze overbelast raken en krijgen gezondheidsproblemen.’’

GroenLinks vindt dat de groep werkende mantelzorgers nu ontbreekt in de plannen van de wethouder. Vooral bij kleine ondernemers zien zij problemen. De kapper of garagehouder met komt snel in de financiële problemen als één medewerker langdurig en intensief mantelzorg verleent en daardoor minder kan werken, aldus Postma.

Verlof inleveren

Quote

Kleine onderne­mers en medewer­kers spreiden zo de risico’s op basis van onderlinge solidari­teit

Jeroen Postma, raadslid GroenLinks

Een fonds zou moeten helpen. Als een werkgever zich bij zo’n fonds aansluit, kunnen medewerkers vrijwillig verlofuren inleveren voor collega’s bij andere kleine werkgevers die dit nodig hebben. Als ze dan zelf extra vrije uren nodig hebben, kunnen ze een beroep doen op het fond. Postma: ,,Kleine ondernemers en medewerkers spreiden zo de risico’s op basis van onderlinge solidariteit.’’ Volgens GroenLinks kan er zo’n fonds komen per sector of per gebied.

Sinds 2017 kunnen ambtenaren al vrijwillig verlof inleveren voor een collega die veel tijd kwijt is aan mantelzorgen. De gemeente had in die tijd ook contact met meerdere grotere werkgevers in Rotterdam. Daar bleek, aldus de gemeente, dat deze werkgevers aandacht hebben voor de problemen waar werknemers tegenaan lopen als een naaste veel zorg nodig heeft.

Volledig scherm
Jeroen Postma © Groenlinks,,Voor kleinere ondernemers is inzet op dit terrein soms moeilijk omdat de bedrijfsvoering niet altijd voldoende armslag geeft’’, was het antwoord van wethouder Michiel Grauss (informele zorg) eerder dit jaar op vragen van 50Plus. Hij kondigde aan dit onderwerp bij het nog in te richten mantelzorgsteunpunt onder te brengen. Dit punt kan advies en informatie geven aan werkende mantelzorgers en ook aan werkgevers. GroenLinks wil dat de wethouder ook onderzoekt of er een mantelzorgfonds kan komen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam